Nejnovější zprávy: Ostravská talkshow Kafrárna slaví 5 let! Přivítala už 150 hostů Vraťme se k normálnímu životu, vyzývá viroložka Hana Zelená

Gastronomie

​Přestěhoval Spolek na Čertovku. Muž z legendární restaurace rozjel jinou hospodu

Restaurace Čertovka v Mariánských Horách je takový malý, mezi činžovními domy ukrytý skvost.

František Dvořáček. Foto: Petr Broulík

Kdo ji nezná a odbočí k ní u jediných dvou stromů uprostřed ulice Slavníkovců, možná ho až překvapí členitá podoba domu s obkladem z cihel. Není to historická budova, ba naopak, ale vizáží se hlásí k dobře známé „červené“ architektuře ostravských kolonií.

A má nepřehlédnutelné logo s čertem - název Čertovka dostala tato restaurace už před pár lety kvůli původnímu názvu někdejší samostatné obce blízko Ostravy, který zněl Čertova Lhota.

Donedávna měl ještě zahradu na Spolku. Pak ho oslovila Čertovka

Tato trochu ukrytá restaurace se čtyřiceti místy k sezení se v prvních listopadových dnech znovu otevřela. Poté, co ji před asi třemi lety původní pronájemkyně asi po deseti letech provozu uzavřela.

Letos se ji rozhodl otevřít František Dvořáček, bývalý nájemce legendární restaurace Spolek v centru Ostravy. A vzal si sem ze Spolku i svou pětičlennou partu. Město Ostrava totiž jednu z nejstarších hospod ve městě letos prodalo a dnes je zavřená.

Foto: Petr Broulík

„Ještě po celé léto do podzimu jsme pod novým majitelem měli otevřenou zahradu na Spolku. A pak jsem zvažoval, co dál. A naskytla se tahle asi tři roky zavřená restaurace. Tak jsme se do toho pustili a zkoušíme to,“ říká František Dvořáček uprostřed lokálu, který před otevřením vybavil krbem, novým hospodským nábytkem, pultem a historickými obrázky Mariánských Hor.

Povedené logo s čertem nechal, lidi ho znají

„Nebylo tu nic, jen vypínače. Z původní restaurace tu však zůstaly třeba tyto dřevěné prvky, ty jsme nechali, líbily se nám. Vzadu bylo stání pro pivaře na stojáka, tam jsme dali stůl,“ popisuje František Dvořáček a říká, že restauraci ponechal i původní logo s čertem. „Nechtěl jsem to měnit. Lidé to tu takto znali, tak ať to drží tradici a zůstane tu Čertovka.“

Do nové restaurace s ním přišli například i výčepní a kuchař ze Spolku. Ten se soustřeďuje hlavně na kvalitní kuchyni.

„Máme guláše z dobrého masa, telecí řízek na másle, což je výborná věc, taky ryby, to dnes lidi baští. Tresku v křupavém obalu a klasického lososa. A steaky, kuřecí, hovězí, vepřový. K tomu různé omáčky, pepřovou, houbovou, grilovanou zeleninu,“ popisuje aktuální jídelní „repertoár“ mariánskohorské Čertovky František Dvořáček.

Dodává, že kuchař může využívat také grilovací zařízení v krbu přímo v lokále. „Dají se na něm připravovat různá masa. V létě tu bude i venkovní posezení, je tu celkem devět venkovních lavic. A nahoře nad námi je ještě salónek pro čtyřicet lidí a parkovací stání pro pět aut,“ říká František Dvořáček.

Ze Spolku převezl na Čertovku kuchyni. Ten čeká přestavba

František Dvořáček téměř všechno zařízení interiérů ze Spolku musel naházet do kontejneru. „Všechno tam letělo, dnes při pandemické situaci zařízení hospody moc neprodáte."

Ale do Čertovky si převezl vybavení své kuchyně ze Spolku. Konvektomat, dvě velké lednice a spoustu nerezových regálů, mikrovlnky a celý výdejní pult.

"Začíná tu teď moje nová etapa,“ říká František Dvořáček, který měl legendární Spolek v nájmu od města Ostravy dvacet let.

S mariánskoohorskou Čertovkou má jediný velký cíl: hlavně tu dobře vařit. „Chci, ať je to dobrá restaurace a ať tady lidem chutná,“ říká muž, který se v době pandemie jako jeden z mála rozhodl v této pro hospody těžké době jednu z nich znovu otevřít.