Byznys
28/11/2016 ČTK

Řada restaurací v Moravskoslezském kraji po zavedení EET zdraží

Řada restaurací v Moravskoslezském kraji po zavedení elektronické evidence tržeb zdraží. Růst cen se dotkne nápojů i jídel. Někde ceny porostou až o 15 procent. Restauratéři to vysvětlují vyššími náklady.

Někteří provozovatelé místo shánění pokladen podnikání raději ukončili. I když měli i jiné důvody, připouštějí, že elektronická evidence byla pomyslným posledním hřebíčkem do rakve. Na restaurace se bude vztahovat už první fáze evidence, která odstartuje 1. prosince.

Podnikání v restauraci Neptun v Dolním Benešově na Opavsku ukončila k 1. listopadu Simona Závěšická. Uvedla, že změny v evidenci tržeb byly jedním z důvodů. „Příčin ale bylo více. Měli jsme problém sehnat zaměstnance. Majitel do budovy nechtěl investovat, také jsem chtěla být více s rodinou,“ řekla podnikatelka.

Pak se objevily komplikace spojené s EET, a to byl podle ní definitivní důvod pro ukončení provozu restaurace. Nespokojenost hospodských proto chápe. „Kdyby ale nekrátili odvody, někteří by si na sebe ani nevydělali,“ řekla.

Podobně na tom je i Vladimír Kovář, který ještě nedávno vedl restauraci U Čochtana v Hlučíně na Opavsku. I on hovoří o více důvodech, proč skončil. Hlavně mu vadil vysoký nájem, který se mu dlouhodobě nedařilo snížit. „I s tím bychom ale ještě rok nebo dva vydrželi. Pak ale přišly ty věci s EET, a tak jsem se rozhodl restauraci zavřít,“ řekl.

Doda, že nechtěl investovat tisíce korun do nového pokladního systému. Hlavně měl strach, jak by personál v návalech během letní sezony stíhal všem tisknout účtenky.

Částku okolo 18.000 korun do nových pokladen a pokladních systémů investoval provozovatel hlučínské Hospody 56 Jaroslav Zdařil. „Jeden systém jsme už několik dnů testovali. Druhý mobilní, se kterým holky mohou chodit po hospodě, jsem dnes dokoupil,“ řekl. Náklady jsou podle něj mnohem vyšší než částka 5000, korun, kterou si bude moci odečíst z daní.

Už nyní ví, že po zavedení EET bude muset zdražit. Předpokládá zvýšení cen okolo 10 procent. „Je to zátěž. Odnesou to lidi. Co vím, zdražovat budou všechny hospody a restaurace v okolí,“ dodal.

O zvýšení cen uvažuje i Ilona Vítková z restaurace Laguna v Hlučíně. „Ještě jsem to nepočítala, ale mělo by se zdražovat,“ připustila. EET považuje za klacky házené ministerstvem pod nohy podnikatelů. Bojí se hlavně léta, aby obsluha v plné restauraci stíhala vydávat účtenky.

Na pomalý systém a tisk účtenek si už dnes stěžuje Kateřina Ptáčková z Pilsner Urquell Original Restaurant Slezska v Ostravě. „Vydání jedné účtenky trvá minutu. Navíc už nemůžeme vytisknout jednu a pak ji hostům rozpočítat. Musíme tisknout každému platícímu zvlášť,“ řekla. I ona už část jídel zdražila, další sortiment to ještě čeká. „Jídla na jídelním lístku podražila o deset korun, meníčka zdražíme o polovinu od příštího týdne. Náklady na EET jsou prostě vyšší,“ řekla.

Sdílejte článek