Gastronomie
09/01/2020 Jaroslav Baďura

Recenze: Zaječský vinný sklep připravil skvělé festivalové menu

Tým ostravské restaurace Zaječský vinný sklep se opět zapojil do celostátního Grand Restaurant Festivalu.

Hosté restaurace se tak mohou od patnáctého ledna registrovat k ochutnávce festivalového menu.

To restaurace pod vedením svého šéfa Václava Langera představila tento týden při tiskové konferenci, kterou v podniku uspořádal duchovní otec a zakladatel festivalu, gastronom Pavel Maurer.

A nutno říci, že degustační menu v Zaječském vinném sklepu nejen novináře, ale i Pavla Maurera zaujalo.

"Někdy se stává, že restaurace ve snaze být originální své menu překombinuje, ale tady bych řekl, že jste perfektní," pochválil Václava Langera Pavel Maurer.

"Je to práce celého týmu," dodal majtel restaurace.

A na co se letos mohou festivaloví hosté v Zaječském vinném sklepu těšit?

Hosty tiskové konference přivítala šlehaná bryndza a domácí pečivo, příjemné a lehké zahájení degustace.

Následovala pozornost kuchyně, amuse-bouche, která čeká i na hosty v tříchodovém menu. Šlo o tataráček s kaviárem - výborně dochucené, chválíme.

Po drobných pochutinách přichází na řadu první "těžká váha" menu, skvělé cappuccino z čerstvých praváků. Krémová polévka z čerstvých praváků s mléčnou pěnou a plátky lanýže je vynikající. Jemná a přitom s jasnou dominující chutí hřibů.

Výborně vypadá a skvěle chutná i hlavní chod: srnčí hřbet, pastiňák, brambůrky, zeleninka, řepa, shimeji, brusinkové demi glace. Maso je křehké, všechny doplňující ingredience na talíři dávají smysl.

Sladká tečka bude zřejmě patřit k festivalovým peckám nejen díky nápadu, ale především výsledné chuti. Podává se jablečný štrůdl trochu jinak: jablka, raviola, listové těsto, zmzlina slaný karamel, skořicový krém. Lehký a úžasně vychucený krémový zážitek.

Menu ve výsledku dává celek, který vás příjemně zasytí, ale rozhodně "nepřecpe", odcházíte bohatší o gastronomický zážitek a cítíte se dobře.

V Moravskoslezském kraji se letos do festivalu přihlásilo sedm restaurací. Jejich seznam najdete a degustaci si můžete objednat na stránkách Grand Restaurant Festivalu.

Sdílejte článek