ROMAN FRENKO
Polévkový král
Radek Kašpárek je nejen uznávaným michelinským šéfkuchařem, ale také velkým fanouškem fotbalového Baníku. Co řekl na nápad otevřít si restaurace na nových Bazalech?
Radek Kašpárek provozuje v Praze michelinskou restauraci Field. Na konci roku 2023 pak otevřel v domě U Červené lišky na Staroměstském náměstí podnik nazvaný 420.
Ve své rodné Ostravě ale třiačtyřicetiletý kuchař žádnou restauraci nemá. Prozatím…
Baník, jehož je Kašpárek velkým fanouškem, se zase vrátí na Bazaly. Nový stadion bude mít kapacitu okolo 20 tisíc fanoušků, součástí bude mimo jiné i restaurace. A když před časem Kašpárek dostal v rozhovoru pro web isport.cz otázku na to, zda by ho restaurace na Bazalech lákala, rozhodně ho to zaujalo. „Ty jo, mít hospodu na Bazalech... (přemýšlí) Na Ostravu nedám nikdy dopustit, vyrůstal jsem tam, mám tam kořeny i rodinu. Kdybych na město zanevřel, byl bych za trapáka. Měl jsem x otázek, jestli bych v Ostravě neotevřel hospodu. Kdyby mě vedení Baníku oslovilo, zda bych nechtěl mít restauraci na Bazalech, asi bych to poprvé v životě silně zvažoval,“ svěřil se.
Ostatně, Kašpárek už jako malý na Bazalech Baníku fandil. „Otec je baníkovec. Pamatuju, když jsme seděli vysoko na tribuně na Bazalech. Byl jsem ještě malý, takže mě víc bavilo sledovat projíždějící trolejbusy, ale postupem času láska k Baníku a fotbalu rostla. S tátou a bráchou jsme sedávali nahoře v sektoru S3, pocit sledovat fotbal na kopci je nenahraditelný,“ zavzpomínal.
Kašpárek dění v Baníku bedlivě sleduje, s vedením klubu spolupracuje. „Baník slavil sto let, restaurace Field na Slezskoostravském hradě ve VIP sekci připravovala degustační večeře, takže za to dostávám nějaké dary. A můj čtyřletý syn je zatím chachar taky. Samozřejmě ho tady v Praze přihlásím do nějakého fotbalového klubu, ale určitě to nebude Sparta,“ usmál se.