Gastronomie
17/01/2019 Jaroslav Baďura

​Restaurace Winestone hotelu Mercure láká na festivalové menu

Restaurace Winestone hotelu Mercure Ostrava Center je i letos součástí celorepublikového gurmánského Grand Restaurant Festivalu.

„Účastníme se již po několikáté,“ říká asistent provozního manažera restaurace Winestone Ondřej Jančár. Menu na téma Chuť da Vinci připravuje poprvé šéfkuchař restaurace Tomáš Lalík, který zde působí teprve několik měsíců.

„Nastolené téma je dost zajímavé, ostatně myslím, že motto festivalu má vždy hlavu a patu. Samozřejmě jsme museli pátrat v minulosti, najít vhodné suroviny, které se v té době používaly, jak se tehdy žilo, a z toho poté vycházeli,“ řekl Tomáš Lalík.

„Leonardo Da Vinci měl velmi rád italské sýry, například mozzarellu a parmezán. V jednom z našich pokrmů právě můžete najít parmezán. Měl rád také ryby, a mořské plody všeobecně, proto jsme do menu zařadili také štítníka,“ vysvětlil Ondřej Jančár.

Dodal, že hodně práce si kuchyně dala s velice zajímavou přílohou hlavního chodu, kterou jsou šafránové arancini.

„Historie není úplně jednoznačná, neví se přesně, odkud arancini pochází, ale většina zdrojů uvádí původ ze Sicílie. Původně byly prý vařené na sladko s použitím mléka, sýru ricotta, cukru a koření. Úplně první arancini mají prý původ až v desátém století, kdy se podávaly velké mísy s rýží se šafránem a k tomu maso a zelenina. Strávníci pak vše mezi sebou u stolu sdíleli. Posléze ve 12. století se rýžové kuličky obalovaly a smažily. Dnes je všeobecně známá příprava slaná. Náš kuchař to pojal kreativním způsobem.“

V tom, které pokrmy bude kuchyně restaurace Winestone připravovat, bylo prý jasno už od začátku. A na jaké tři chody se tedy hosté mohou těšit?

Jako předkrm je na festival přichystáno vejce 63oC, parmezánová pěna, lískové ořechy, dýně, cizrna. Restaurace doporučuje k tomuto chodu Ryzlink vlašský Kadrnka, Mikulov, pozdní sběr, suché.

Hlavním chodem bude štítník, šafránové arancini, citronové pyré, krém z uzených rajčat, smažené kapary. Ideální víno je Chardonnay Gala Hermes, Mikulov, pozdní sběr, suché.

A tříchodové menu zakončí dezert: pomerančová panna cotta, bazalkový cukr, marinovaný fík v červeném víně, doplněný Pálavou Gotberg, Mikulov, výběr z hroznů, polosladké.

„Letos jsme se opět rozhodli zařadit amuse-bouche, drobnou pochoutku před předkrmem. Bude to však překvapení a pozornost podniku,“ dodal Ondřej Jančár.

Restaurace Winestone zve na degustační menu v pátek, sobotu, neděli a v pondělí - vždy 18 a 20 hodin, degustaci je třeba objednat předem na webu grandrestaurantfestival.cz.

Festival byl zahájen 15. ledna a potrvá do konce února.

Sdílejte článek