Gastronomie
28/10/2017 Jaroslav Baďura

Signature. Gastronomický zážitek na trase Ostrava - Praha

Ostraváci, jezdíte často autem do Prahy a už dlouho vám vadí, že na trase musíte vzít při hladu zavděk rychlému občerstvení na benzince nebo v některém z ne vždy "vyladěných" motelů u silnice?

Zapomeňte na vše, co jste dosud na cestách do Prahy či Brna v rámci gastronomie zažili ošklivého a stavte se do podniku, který již rok sídlí v dostavěném a mnoho let zpátky opuštěném objektu, který jste jistě při cestě do Prahy kousek za Brnem viděli vpravo nahoře stát.

Nenechte se zmást velkým blikajícím nápisem Casino – ono tu skutečně je, spolu s luxusním hotelem – ale je zde také restaurace Signature, kterou tady už před rokem otevřeli kamarádi z pražského gastronomického prostředí Lumír Sendrei a Jiří Lešikar.

„Chceme, aby nápis Casino na budově nebyl tak velký, a aby vynikl také fakt, že je tady i naše restaurace,“ říká jeden z provozovatelů. Pokud ale přes benzinku Shell vyjedete na kopec a vejdete dovnitř, pak už Signature rozhodně neminete. A na to, co uvidíte, jen tak nezapomenete…

Pod svébytným a výjimečným interiérem je podepsán architekt Pavel Kříž, který navrhoval také interiér olomoucké restaurace Entrée. „Občas se od někoho z hostů dozvíme, že provozujeme obě restaurace, ale interiér od jednoho návrháře je skutečně jediné, co máme společného,“ říká Jiří Lešikar.

V kuchyni šéfuje Pavel Veltruský, kuchař, který vařil pro hollywoodské hvězdy, prožil vskutku úžasnou kariéru, která čítá i práci v tříhvězdičkové michelinské restaurace v Anglii, ale v Signature je podle svých slov naprosto spokojený…

„Na začátku jsem musel občas provozovatele restaurace přesvědčit o tom, co chci vařit, někdy zase přesvědčili oni mě, ale tohle já mám rád, je fajn, když se o směřování a novinkách spolu bavíme,“ říká Pavel Veltruský.

Restaurace má unikátní archiv armagnacu, který obsahuje všechny ročníky od roku 1942 až do roku 2000. Na své narozeniny si tak můžete dopřát právě ten, který se shoduje s vaším ročníkem. Počítejte ale s tím, že čím jste starší, tím hlouběji budete muset sáhnout do peněženky…

Špičková vinotéka čítá mimo jiné 160 etiket champagne, včetně starších ročníků, nekomerčních značek i ověřených stálic. Tato sbírka nemá v regionu obdoby.

V čem může restaurace využít místní farmáře, zemědělce a zelináře, tak se o to snaží, ale neznamená to, že by suroviny byly jen místní.

„Koncept za každou cenu vše od místních je podle mě překonaný. Tam, kde to jde a jsou skutečně kvalitní, tam ano, ale kde chceme opravdu špičkovou kvalitu, která není dostupna tady, pak ji nakupujeme ve světě.“

Hosté jedí na masivních dřevěných stolech bez ubrusů, talíře vyrobil majitel nedaleké hrnčířské dílny Petr Jurníček, takže každý je originál, sklo pochází z Crystalexu, ne zcela tradiční tvary mají i příbory.

„Postupovali jsme tak, že jsme si před otevřením všechno nejdříve osahali doma, a až jsme byli spokojeni, pak přišlo teprve rozhodnutí,“ říká Lumír Sendrei.

A pečlivost v celém přístupu se oběma provozovatelům vyplácí, restauraci Signature objevují další a další hosté.

„Původně jsme si mysleli, že budeme lákat hlavně řidiče z D1, ale nestalo se to – jezdí za námi hodně hostů z nedalekého Brna, ale i vzdálenějších míst,“ říkají provozovatelé.

Sdílejte článek