Gastronomie
18/11/2024 Petr Sobol

Slaná cukrárna už je i v Ostravě. Nabízí netradiční chlebíčky, kanapky i slané dorty

Foto: se souhlasem Slané cukrárny

Před čtyřmi lety založili manželé Bonobo ve Frýdku-Místku Slanou cukrárnu s cílem mít nejlepší chlebíčkárnu ve městě. Nyní s nimi chtějí oslovit i Ostravu, kde otevřeli svou novou pobočku.

V Magazínu PATRIOT před časem vyšel rozhovor se starostou Vítkovic Richardem Čermákem, jenž pojednával o rozvoji této městské části, která ze sebe strhává nálepku problémového obvodu a stává se perspektivním místem nejen pro život, ale i pro podnikání. Potenciál v této lokalitě vidí i manželé Milan a Kristýna Bonobo, kteří věří, že právě zde se jejich podniku bude dařit.

Slaná cukrárna funguje už několik let úspěšně ve Frýdku-Místku. V Ostravě, v Mírové ulici, hned vedle vítkovické nemocnice, se tak jedná o jejich druhý podnik. O jeho potenciálním otevření manželé uvažovali už před čtyřmi lety, kdy otvírali svou první kamennou prodejnu. „Víme, že spousta podniků otevírá v centru Ostravy nebo v Porubě. My jsme ale vsadili na Vítkovice. Nejen, že nic podobného v okolí není, navíc jsme zhruba v pomyslné polovině mezi centrem a Porubou,“ uvedli manželé.

Na začátku podnikání vyráběli své první chlebíčky v bytě na jídelním stole. „Ačkoli jsme je zpočátku připravovali pouze pro rodinu a známé, už během prvního měsíce se poptávka zvedla natolik, že jsme museli jít do většího,“ uvedl Milan. Chlebíčky proto začali chystat v nevyužívané restaurační kuchyni ve Fryčovicích a posléze se přestěhovali do Frýdku. „I když ve Frýdku-Místku nejsme v centru města, daří se nám dobře. Vedle nás je sladká cukrárna, my zase nabízíme slané. Dobře se to doplňuje,“ řekla Kristýna.

Ostravská pobočka však žádnou sousedící cukrárnu nemá, a tak ve Slané cukrárně najdete i několik sladkých dezertů. To, za čím sem ovšem zákazníci primárně cestují, jsou slané pochoutky. Klasický chlebíček se šunkovým salámem, plátkem vařeného vejce a kapií byste ale v novém podniku hledali marně.


Foto: se souhlasem Slané cukrárny

„Od začátku budování naší značky jsme chtěli, aby se náš obložený chlebíček od těch klasických odlišoval. Pracujeme s kvalitními surovinami a nebojíme se používat ani takové, které byste na chlebíčku běžně nečekali - například fíky, pistácie, olivy, microgreens nebo třeba cibulové chutney. V současné době jsou u nás v módě také kanapky, kterých zákazníci mohou ochutnat i více najednou, díky čemuž mohou vyzkoušet spoustu různých chutí,“ vysvětlila Kristýna.

Kanapky jsou v nabídce například s paštikou, se škvarky, bazalkovým pestem nebo taky s lososovou, řepovou, avokádovou či tvarůžkovou pomazánkou. Z chlebíčků v Ostravě zatím nejvíc „frčí“ ty s roastbeefem. Oblíbené jsou rovněž chlebíčky caprese s rajčetem a mozzarellou nebo chlebíčky avokádové.


Foto: se souhlasem Slané cukrárny

Některé výrobky jsou ve volném prodeji každý den, další pochoutky se připravují na objednávku. Ke specialitám Slané cukrárny patří také slané dorty, které představují něco, co zákazníci běžně neznají. „Naše dorty mají, stejně jako ty sladké, korpus s náplněmi a zdobené jsou pouze na povrchu,” dodala Kristýna.

V ostravské pobočce zároveň přemýšlí, že zavedou i snídaně, například formou obložených croissantů. Přímo v cukrárně jsou také dva stoly, u kterých si zákazníci mohou posedět. Zároveň slouží i pracovníkům, aby s lidmi mohli v příjemném prostředí probrat jejich objednávky. „Nabídka na našich prodejnách je široká, pořád je to ale jen malý zlomek toho, co všechno děláme. Veškeré produkty lidé najdou na našem e-shopu, kde si je mohou objednat a vybrat si, jestli si je vyzvednou ve Frýdku-Místku nebo v Ostravě,“ upřesnili manželé Bonobo.

Ostravská Slaná cukrárna má ve všední dny otevřeno od 6:30 do 14 hodin, v pátek je v provozu o hodinu déle. V sobotu funguje od osmi do desíti ráno. K dispozici je i rozvoz, který probíhá vždy od 6:30 do 16 hodin. A na nedostatek zákazníků si vítkovická cukrárna rozhodně nemůže stěžovat, hned od prvních dní je o ni velký zájem. „Vedle je nemocnice, ale i pojišťovna. Její pracovníci se nás už každý den ptali, kdy otevřeme,“ usmál se Milan.


Foto: se souhlasem Slané cukrárny

V prostorách, kde Slaná cukrárna sídlí, dříve bývalo zlatnictví. Pak prodejna čokoládových pralinek, ovšem zhruba poslední tři roky bylo toto místo prázdné. Teď to v něm zase příjemně žije.

My jsme během naší návštěvy několik druhů chlebíčků a kanapek ochutnali. Všechno na první pohled vypadalo lákavě a také to skvěle chutnalo. Vyzkoušeli jsme i vyhlášený chlebíček s roastbeefem, který se opravdu povedl. Stejně jako kanapky, které si jen tak někde nedáte. Jejich chutě ladily – a tak se dá čekat, že Slaná cukrárna naváže na svou frýdecko-místeckou cestu a pevné místo si získá i v Ostravě.

Sdílejte článek