Gastronomie
28/10/2021 Petr Sobol

Slaná cukrárna? Ve Frýdku-Místku se jí daří a další možná bude v Ostravě

Klasické sladké cukrárny zná dnes každý. Ale co takové cukrárny slané? Jedna z nich se nachází ve Frýdku-Místku. A lidé si ji velmi oblíbili.

Za vznikem Slané cukrárny ve Frýdku-Místku, která v prosinci oslaví rok, stojí třicetiletý Milan Bonobo se svou manželkou. K vlastnímu podnikání je přitom přivedla souhra několika okolností.

Manželé před lety dojížděli s nemocnou dcerou do brněnské nemocnice, ve které trávili hodně času. Stravovali se v nemocničním bufetu a při tom si všimli, jak velký zájem je o místní chlebíčky. „Byly to klasické chlebíčky, jaké známe všichni – plátek vařeného vajíčka, kolečko šunkového salámu a okurka. Manželka tehdy řekla, že by je za tu cenu udělala kvalitněji i pěkněji. No a tím to vlastně celé začalo,” vzpomíná Bonobo.

Kvalitních cukráren, které dělají zákusky, je ve Frýdku-Místku několik, slaná cukrárna ale v širokém okolí chyběla. „Na Frýdecko-Místecku o ničem takovém nevíme. Některé zajímavé podniky jsou například v Praze, na Slovensku či v Polsku, ale každý jde trochu jinou cestou,” řekl Bonobo. Takže když manželé zjistili, že je ve Frýdku-Místku k pronájmu prostor vedle zavedené cukrárny, tak dlouho neváhali a pustili se do práce.

Lidé si tak nyní mohou nakoupit sladké i slané občerstvení v podstatě na jednom místě. Slaná cukrárna si přitom na nedostatek zákazníků nemůže stěžovat. „Už před otevřením naší prodejny jsme měli zákazníky, kteří si naše výrobky pravidelně objednávali, což nám začátky s prodejnou značně ulehčilo. Věděli jsme, že podobné výrobky v okolí nikdo nenabízí, a že by o ně mohl být zájem, což se od začátku potvrzovalo. Nemuseli jsme tedy řešit, jestli bude po našich výrobcích poptávka, ale spíše to, jak se s přibývajícími objednávkami vypořádat,” prozradil Milan Bonobo.

Slaná cukrárna má na výběr z několika druhů chlebíčků nebo kanapek. Některé výrobky jsou ve volném prodeji každý den, další pochoutky se připravují na objednávku. „Za všemi recepty stojí má žena a za výrobou několikačlenný tým šikovných cukrářek,” řekl Bonobo.

Ke specialitám Slané cukrárny patří slané dorty, které představují něco, co zákazníci běžně neznají. „Naše dorty mají, stejně jako ty sladké, korpus s náplněmi a zdobené jsou pouze na povrchu,” uvedl Bonobo s tím, že o slané dorty je zájem veliký.

V cukrárně, která je ve všední dny otevřena od 6:30 do 16 hodin a v soboty od osmi do jedenácti, jsou také čtyři místa k sezení. „Většinu našich výrobků děláme na objednávku, ale lidé se k nám naučili chodit na snídaně, z čehož máme velikou radost,” usmál se Bonobo, který také společně s manželkou přemýšlí, kam dále by mohli expandovat. „Rádi bychom do dvou let otevřeli druhou pobočku v Ostravě, ale zatím nejsme schopni říct, kdy k takovému kroku dojde. Máme totiž určité požadavky na budoucí objekt, se kterým souvisí některé z naších plánovaných novinek,” nechal toto téma zatím otevřené.

Sdílejte článek