Gastronomie
18/03/2018 Jaroslav Baďura

Spln​il jsem si sen, říká nový šéfkuchař hotelu Mercure Ostrava Michal Vůjtek

Teprve dvaatřicetiletý Michal Vůjtek převzal nedávno vedení kuchyně ostravského hotelu Mercure.

„Začátky mé gastronomické dráhy byly na Hotelové škole v Hrabůvce, na Krakovské. Na tomto místě začínalo více mých kamarádů a známých a Krakovská byl můj odrazový můstek.

Kam jste nastoupil po škole?
Dostal jsem chuť vycestovat. Odjel jsem do Irska a zůstal tam tři roky. Pracoval jsem ale mimo obor. Rok a půl jsem byl v drůbežárně, v chladírnách. Potom rok a půl v pekárně. To už sice nebylo úplně mimo obor, ale kuchařina to nebyla.

A pak?
Pak přišla krize, práce pro cizince byla na ústupu, a tak jsem se vrátil domů. Přijal jsem nabídku od hotelu Duo na Horní Bečvě. Tam byly mé gastronomické začátky. Zůstal jsem dva roky. No, a pak přišla nabídka z hotelu Mercure, kde jsem dodnes, už to bude šest a čtvrt roku. Začínal jsem na postu kuchaře, a dnes jsem už šéfkuchař.

Jak to vnímáte?
Splnil jsem si svůj sen. Vždycky jsem toužil po tom, abych se uchytil v dobré gastronomii, a to se mi povedlo. Měl jsem dva výborné učitele. Tím prvním byl Martin Kičmer, druhým byl Jan Klimoszek, po kterém jsem vlastně převzal místo.

Jak velký je to záběr – vést kuchyni v tak velkém hotelu?
Rozhodně to není nic lehkého, jak si možná někdo myslí. Nejdůležitější je ale to, že pokud práci děláte srdcem a s dobrým týmem, tak je jisté, že to bude fungovat.

Jaká je vaše filosofie? Dělat to tak dobře, jako vaši předchozí šéfové, nebo spíše po svém?
Kopírovat určitě nikoho nechci. Od obou učitelů jsem si vzal to, co se mi líbilo a to jsem si přizpůsobil podle sebe. Co se týká mé cesty, jsem na začátku. Takže chci na sobě pracovat, sbírat další a další zkušenosti, abych si svoji pozici obhájil a udržel. Na pozici šéfkuchaře jsem v této chvíli pátý měsíc, a myslím, že to jde skvěle. Ale k tomu, aby to klapalo, je potřeba špičkový tým. Sám nic neuděláte.

Kdybyste měl někoho pozvat na vaše oblíbené jídlo, co by to bylo?
Rád bych vás pozval již ve středu v 18 hodin na degustační pětichodové menu, které jsme připravili v rámci projektu Good France. Toto menu jsem si opravdu vymazlil. Jedná se unikátní propojení jídla s vybranými francouzskými víny za přítomnosti našeho someliéra. Dále bych vás pozval na Velikonoční brunch v pondělí 2. dubna nebo Hmyzí večer 11. dubna. V restauraci máme nový koncept WINESTONE, který je jediný v České republice.

Sdílejte článek