Gastronomie
07/11/2022 Jaroslav Baďura

​Stylová kavárna Nomino‘s oživila Hlubiňák v Hrabůvce

„Není dobrého rána bez vůně dobrého espressa,“ říká Emir Nomino, který s bratrem Ahmedem v Hlubiňáku v Hrabůvce provozuje už několik týdnů unikátní kavárnu s cukrárnou Nomino’s.

Jaké je motto kavárny, která dbá na luxusní styl řecko-makedonské architektury a kvalitní domácí gastronomie? „Více než půl století zkušeností, jiný pohled, hluboce zakořeněná kultura… Někdy káva, někdy chuť oživená čokoládou. Svědek okamžiků, vzpomínek, oslav, které zanechávají stopu v životě.“

Mramor, onyx, kožená křesílka, svítidla v italském stylu, kamenné desky stolů. Kavárna Nomino‘s na samém okraji Hlubiňáku v Hrabůvce přinesla do tohoto koutu Ostravy vytříbený design jižních zemí.

Foto: Vladimír Pryček

Kavárnu, která otevřela v létě, provozují bratři Emir a Ahmed Nominovi, potomci rodu cukrářů a kavárníků. Rodu, který do někdejšího Československa přišel v roce 1941 z bývalé Jugoslávie.

„Náš dědeček začal s výrobou zmrzliny v Nitře. Právě díky němu naše rodina oslazuje životy dalších generací milovníků kvalitní gastronomie,“ říká Emir Nomino a dodává, že v jeho cukrárně jsou propojeny základní pilíře podnikání, které platí již od dob jeho dědečka: „je to rodinné pouto, láska a úcta k lidem.“

Živnostenský list dědečka provozovatelů ostravské kavárny Nomino's. Foto: Ahmed Nomino

„Máme dlouholeté zkušenosti s výrobou jídel a pokrmů i profesionální výrobou zmrzliny a nanuků a nově vyrábíme i vlastní dorty a zákusky. Koncept naší cukrárny je v historickém stylu našich tradic: obdivujeme aristokratský řecko - makedonský styl a chtěli jsme jej přiblížit i obyvatelům Ostravy,“ říká Ahmed Nomino.

Na občasné dotazy či námitky, zda se právě kavárna takového stylu hodí do Hlubiňáku v Hrabůvce, vždy s úsměvem odpovídá: „Proč ne? Myslím, že všude na světě mají rádi lidé krásu, styl a trochu luxusu. Naše kavárna je luxusní, ale pozor, naše ceny jsou takové, aby si zmrzlinu, kávu či zákusek mohl dát kdokoli. Naše politika zní: podnikat poctivě, jen to totiž umožní podnikat dlouho,“ připomíná Emir Nomino fakt, že cenově je jejich zboží opravdu často levnější než srovnatelné produkty jiných podniků v Ostravě a okolí.

Bratři Nomino (zprava Emir a Ahmed) spolu s pracovníky kavárny. Foto: Jaroslav Baďura

Styl kavárny dotvářejí občasné živé koncerty na klavír, ale především na vybavení si provozovatelé dali záležet. „Je zde cenná podlaha, lustry a strop Versace. Stoly jsou vyrobené na míru z granitu a nohy z bronzu. Židle máme od známé značky Chesterfield. Pracovní plocha je z onyxu.“

V kavárně Nomino se podává káva z malé italské pražírny Tostini, která je v provozu již od roku 1922. Zákusky si zde vyrábějí sami podle staré rodinné receptury. Vše se dělá ručně a z kvalitních surovin.

Foto: Vladimír Pryček

„Zmrzlinu si samozřejmě už po léta vyrábíme také sami z tradičních receptů našeho dědečka. Veškeré suroviny jsou přírodní a bez chemikálií. Naši zmrzlinu barví příroda,“ vysvětluje Emir Nomino a dodává, že tajné recepty rodina pečlivě uchovává.

Kavárna si také zakládá na tradičních bohatých snídaních. „Přijďte k nám posnídat, nabízíme naše tradiční snídaně s velkým výběrem pití i příloh,“ dodává Ahmed Nomino.

Sdílejte článek