Gastronomie
04/11/2019 Jaroslav Baďura

Šunková rolka, kuřecí prso s broskví, metropol. Hotel si připomene sametové menu 1989

​Originální gastronomickou oslavu 30. výročí sametové revoluce chystá Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích.

Návštěvníci si budou moci v sobotu 16. listopadu pochutnat na pokrmech známých z doby před rokem 1989, které kuchaři ztvární v dnešním moderním pojetí.

„Chceme na jeden z milníků naší historie zavzpomínat způsobem, který je nám blízký, tedy právě prostřednictvím gastronomie. A současně také ukázat, že některé speciality tehdejší doby mohou mít své místo na jídelním stole i dnes, pokud se připraví z kvalitních surovin a moderním způsobem respektujícím současné trendy,“ říká ředitelka Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

Menu sametové revoluce pro tuto příležitost ve spolupráci s šéfkuchařem Josefem Tydlačkou sestavil Alexandr Burda, gastronom a pedagog ústavu lázeňství, gastronomie a turismu Slezské univerzity v Opavě, který bude večerem provázet.

V minulosti již Lanterna ve spolupráci s ním uvedla podobné úspěšné, tématicky koncipované akce, například Oscarový večer s režisérem Jiřím Menzelem a ochutnávkou filmových specialit nebo loňský degustační večer zasvěcený gastronomii První republiky.

Tentokrát nebude menu postrádat i nádech recese. Na jídelním stole se například objeví předkrm s názvem Talířek ze schůze ROH nebo šunková rolka v aspiku, obojí ovšem ztvárněné moderně v duchu zážitkové gastronomie.

K přípitku poslouží dříve tolik populární Metropol. Polévka Sbornaja, obdoba naší hrstkové, přinese méně známou variantu tohoto tradičního, u nás dříve známého ruského pokrmu.

Hlavním chodem bude „Kuřecí prsíčko s broskví a sýrem aneb mohlo to vypadat trochu jinak“. Jako dezert čeká návštěvníky moderní verze tradičního nepečeného dortu Bomba Malakov dozdobeného dříve nedostatkovými druhy ovoce.

Výročí 30 let od sametové revoluce připomene i symbolická cena menu: 1 989 Kč. Více: www.lanterna.cz

Menu sametové revoluce

Metropol

Amuse bouche: Šunková rolka v aspiku s křenovou omáčkou

Pálava, suché

Předkrm: Talířek ze schůze ROH

Polévka: Sbornaja Soljanka

Vlašský ryzlink

Mezichod: Živáňská v papilotě se zimní oblohou, pivní chléb

Bzenecká Lipka

Hlavní chod: Kuřecí prsíčko s broskví a sýrem aneb mohlo to vypadat trochu jinak, domácí hranolky

Sekt Hubert

Dezert: Bomba Malakov

Havířská káva, bábovička z majolky

Sdílejte článek