KAVÁRNY
03/07/2017 Jaroslav Baďura

Testy kaváren: Ve sklepení Karoliny nezažiješ příliš psiny

Unikátní projekt Magazínu PATRIOT, seriál reportážních testů kaváren, pokračuje.

Kavárny se nacházejí na různých místech. A my se nevyhybáme žádnému z nich. Magazín PATRIOT spolu s baristkou Lucií Buchwaldkovou už testoval kavárny klasické, kočičí, pojízdné, zahraniční…

Pro další pokračování našeho sriálu jsme navštívili kavárnu v úplně nejnižším podzemním patře obchodního centra Forum Nová Karolina. Jde o kavárnu U mě, kterou najdete hned u vchodu do supermarketu Albert.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Zdá se, že tady ještě předtím, než začal platit zákon proti kouření v restauracích a kavárnách, chodili na cigárko snad všichni manželé a přátelé nakupujících žen.

Testujeme totiž ještě těsně před zahájením účinnosti zákona a v kavárně se dá hustý kouř doslova krájet…

Bodová stupnice

  • 1 bod – Tohle se nepovedlo
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Všude je plno, takže si sedáme na dvě barové stoličky, odkud máme perfektní přehled, co se nejenom v podniku, ale především u kávovaru děje.

Obsluha kmitá, občas prohodí pár slov se štamgasty, kteří zde mají zjevně bezmála domovské právo, ale novým hostům, tedy nám, se fakt věnuje až po dobrých deseti minutách… A úsměvu, toho tolik žádaného atributu, se nedočkáme vůbec…

„Když školím v kavárnách baristy, tak jim vždy říkám, že kromě špičkové práce s kávovarem je zapotřebí pracovat i s hostem, jehož nezajímá, že máte dnes špatný den. Bohužel úsměv a vstřícnost k zákazníkovi stále není pravidlem,“ říká Lucie Buchwaldková.

S prací obsluhy u kávovaru je ale Lucie nadmíru spokojená. „Vše probíhalo, jak má, a zcela automaticky. Kávovar i tryska na páru udržovaná v čistotě. Vyčištění páky od kávového puku taktéž. A odpuštění vody probíhalo před každou přípravou. Extrakce espressa se pohybovala okolo 26 sekund. Technicky zvládnutá přípravu by tu tedy byla,“ značí si Lucie do hodnotícího bloku.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Espresso na první pohled vypadalo skvěle. Crema se řádně držela na povrchu a s objemem do poloviny malého šálku vybízelo k pití. „Chuť však byla opakem. Velmi, ale velmi hořké bez náznaku jakékoliv acidity. Tipuji směs s robustou,“ píše si Lucie.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Cappuccino je na tom o něco lépe. I přes výraznou chuť espressa si udrželo nasládlou mléčnou chuť. Potěšil nás i latte art s krémově lesklou pěnou. Teplota akorát k pití.

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Závěr – Dáváme tři body z pěti možných, srážku má na svědomí obsluha, která věnuje úsměv a přednost jen štamgastům, a také chuť espressa.

Doporučení Magazínu PATRIOT – Ve vitríně venku jsou mimořádně lákavé zákusky a záviny – na ty vám doporučujeme zajít, pokud vás přepadne chuť na cigaretu…

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

Foto: Jaroslav Baďura, Magazín PATRIOT

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde.

Kde všude už jsme testovali

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.

Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramertestovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.

Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFEnemohli jsme vynechat  Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě, testovali jsme Kavárnu Provence a navštívili jsme kočičí kavárnu Čauky mňauky.

Navštívili jsme Polo Caffé na Masarykově náměstí v Ostravě a byli jsme i ve druhé ostravské kočičí kavárně Mňau Caffehodnotili jsme třebovickou kavárnu Oki cofee a také  jste si mohli přečíst hodnocení českotěšínské kavárny San Pietro.

Hodnotili jsme opavskou kočičí kavárnu 9 životůzavítali jsme do Kavárny Caffelo v Českém Těšíně a poté jste si mohli přečíst reportáž z kavárny Blanch Cafe v Ostravě-Porubě.

Testovali jsme také známou kavárnu Avion na česko-polské hranici v Českém Těšíně a poté jsme se vrátili zase domů do Ostravy, kde jsme zašli na kávu do kavárny Maryčka. Poprvé jsme se v rámci reportážních testů vydali i za hranice, v polském Cieszyně jsme zašli na kávu do Cafe Muzeum.

Ale zpátky do Ostravy – plných pět bodů obdržela kavárna AlterNativa v Ostravě-Porubě. Testovali jsme také kavárnu v multifunkční budově Gong v Dolní oblasti Vítkovic a byli jsme na kávu i v Cukrárně u Babičky na Masarykově náměstí v Ostravě.

Zašli jsme také do nejvýše položené kavárny v Ostravě – do Bolt Café v Dolní oblasti Vítkovic a otestovali jsme také kávový krámek Čerstvý Boby na Nádražní ulici v Ostravě.

Zavítali jsme také do Frýdku-Místku, kde jsme otestovali Kavárnu Dvorek a testovali jsme i kavárnu Office Café v Ostravě, Caffé Retro ve Frýdku-Místku a Café Mozart v Ostravě.

Vyrazili jsme i do Nového Jičína – otestovali jsme hned tři kavárny, tou první z nich byla Colores. Úplně poprvé jsme otestovali i pojízdnou prodejnu kávy – Big Blond Coffee, která stává vedle obchodního domu Laso v Ostravě. Na reportáž jsme zašli i do novojičínské kavárny Caffé Caffé a hodnotili jsme také ostravskou kavárnu Bongusto Caffé a novojičínský podnik Coffee bar Cappello.

Další zastávkou na trase po kavárnách nejrůznějších velikostí, typů a druhů byla reportáž v proslulé ostravské kavárně Danielpodívali jsme se rovněž do ostravské kavárny Mapami a testovali jsme také Ostravanku v Milíčově ulici, kavárnu Dejavu na Nádražní ulici, kavárnu Qalt poblíž Kuřího rynku v Ostravě a kavárnu A Café v Mariánských Horách.

Navštívili jsme po čase i mimoostravskou kavárnu – na cestách krajem jsme se zastavili v Příboře v podniku nazvaném Kafíčko v Podloubí a testovali jsme i ostravský podnik Broadway Coffee a také známou ostravskou kavárnu Amadeus Cafe i novější kavárnu JAM coffee.

Dále jsme testovali kavárnu Amali a také opavskou kavárnu P.S: Café.

Sdílejte článek