Albert Čuba
Blázen, který postaví divadlo
Svěží, mladý, moderní a otevřený nový trendům a akcím. Takový je třinecký Destiny bar.
Vždy vás tady přivítá sympatická parta barmanů, která zákazníkům namíchá a připraví přesně to, co si přejí a na co mají chuť. Podle Milana Tomiczka nejraději míchají drinky takzvaně na míru.
Co všechno u vás v baru připravujete?
Zakládáme si na tom, že máme skvělou kávu, kvalitní alkohol. Troufám si říci, že takové rumy nebo whiskey široko daleko lidé nenajdou. A samozřejmě nejen v letní sezóně jsou oblíbené míchané drinky, kterým věnujeme zvláštní péči. V létě lidé chtějí spíše long drinky, často na bázi prosecca, jsou lehké a osvěžující. Neumím posoudit, které koktejly jsou u nás nejoblíbenější, nejvíc nás baví připravovat drinky takzvaně na míru zákazníkům.
Takže předcházíte tomu, že si lidé objednají koktejl, který znají jen podle názvu a pak jsou zklamáni chutí?
Rovnou se zeptáme, na co mají chuť, jestli mají rádi sladké nebo kyselé chutě, jaký alkohol jim chutná a podle toto pak koktejl připravíme.
V poslední době jsou stále žádanější i nealko drinky, přizpůsobujete nabídku?
Samozřejmě, je to trend, který v posledních letech zaznamenáváme stále více. Lidé už nechtějí tolik pít alkohol, takže zvláštní péči věnujeme i nealko drinkům, používáme nealko spirit, používáme například i různé tinktury, které si připravujeme, a vylepšujeme chuť. Za sebe musím říci, že srdeční záležitost pro mě nealko drinky nejsou, víc mě baví příprava klasických koktejlů, ale podle ohlasů jsou tyto drinky oblíbené.
Foto: se souhlasem Destiny baru
Kde hledáte inspiraci?
Za svou kariéru jsem absolvoval mnoho barmanských soutěží, teď mě zvou i jako komisaře, takže s novými trendy se setkávám často a inspirují mě dál. Říká se, že barman by měl myslet globálně a pracovat lokálně. Takže znát světové trendy, ale být schopný je přizpůsobit lokálním podmínkám a surovinám. Je zbytečné kouzlit drink z ananasu, který tady nikdy nechutná jako v zemích odkud se dováží. Proto často pracujeme se švestkami, jablky, lesním ovocem a podobně.
Co musí barman umět, aby zvládl i barmanskou show?
Je to hodně fyzicky náročné, kromě skvěle zvládnuté přípravy daného koktejlu musí být zručný, musí umět vše synchronizovat s hudbou, světly, aby byl výsledný efekt výborný a aby lidi pobavil. Přestože jsem jinak spíše introvert, tak barmanská show mě baví, je skvělé, když vám lidi fandí, cítíte jejich zájem, jste na stejné vlně a když pak ještě máte zpětnou vazbu a koktejl jim chutná, je to výborný pocit. Člověk si pak připadá jako herec na jevišti, který předvádí své umění. Barmanskou show vlastně vnímám jako krátké představení pro lidi.