Nejnovější zprávy: ​Nová Harenda válí. Nadchla i Radka Kašpárka! Krvavý Johann je horor se vším všudy, říká režisér Jakub Krumpoch

Byznys

Učil se u Pohlreicha, teď Tomáš Lalík šéfuje kuchyni ostravského hotelu Jan Maria

Donedávna působil v Čeladné v hotelu Miura u šéfkuchaře Michala Götha, předtím sbíral zkušenosti ve Švýcarsku u Zdeňka Pohlreicha a v pražských restauracích, které byly oceněny prestižní značkou Michelin Bib Gourmand.

„Každá pracovní zkušenost vám něco dá. Pokud člověk miluje tuto práci, tak si z každé zkušenosti něco vezme, ať je to dobrá nebo špatná,“ říká nový šéfkuchař ostravského hotelu Jan Maria Tomáš Lalík.

Jak vzpomínáte na Zdeňka Pohlreicha? Co vás naučil?
Na pana Pohlreicha vzpomínám jenom v dobrém. Měl pod sebou dobrý tým lidí, se kterými spolupracoval, a v gastronomii to byl zrovna on, který ovlivnil moji práci – je to jeden z nejlepších šéfkuchařů v České republice. Naučil mě, že když na sobě člověk pracuje a chce, tak může být úspěšný.

Proč jste přišel do Ostravy? Co vás s tímto městem pojí?
Do Ostravy jsem se vracel s tím, že jsem tady chtěl něco dokázat, ale i kvůli rodině. Chtěl bych se podílet na zvýšení úrovně gastronomie v Ostravě a chci využít to, co jsem se naučil jak ve Švýcarsku, tak i v Praze. Jsem rozený Ostravák, tak kde jinde by to měl člověk zkusit a dokázat, když ne tam, kde se narodil, a kde to má rád. Líbila se mi rychlá a férová nabídka vedení hotelu, koncept a historie hotelu Jan Maria, na kterém můžeme společně pracovat. Pro moji práci je důležitá podpora vedení a kvalitní tým kolem mě nejen v kuchyni, ale i na servisu, což u nás na Jan Maria máme!

Změnil jste jídelníček – jaký koncept prosazujete?
Chci prosadit takový koncept, abychom se lišili od většiny restaurací v Ostravě. Chci dělat jídla pořádně tak, jak jsem se to naučil. Zakládat si na dobrých a čerstvých surovinách, hlavně sezónních věcech, dělat je jednoduše a čistě, aby byly pro hosty lákavé a zajímavé.

Na co se vaši hosté mohou těšit v příštích měsících?
Hosté se mohou těšit na velikonoční menu, které začíná už 12. dubna. Nabídneme například marinovaného pstruha s křepelčím vejcem a pampeliškami, kůzlečí roládu, jehněčí kýtu s jarní zeleninou anebo mousse z bílého máku. Dále se můžete těšit každý měsíc na novou sezónní nabídku, letní grilování a další jiné akce, o kterých se dozvíte na našich webových stránkách.

 

Fotogalerie