Gastronomie
10/09/2021 Petr Sobol

V centru Ostravy je nový podnik s havajskými specialitami

V Ostravě, kousek od Masarykova náměstí, v minulých dnech otevřelo nové bistro. Pokud do něj zavítáte, přenesete se až na dalekou Havaj.

Nové bistro POKE BO se otevřelo na Střelniční ulici, naproti biskupství. Rozjela ho dvaatřicetiletá Kateřina Richterová, která se rozhodla, že do centra Ostravy přenese kousek Havaje. „Podáváme u nás havajský pokrm poke bowl – tedy takové rozložené sushi v misce,” prozradila nám zakladatelka bistra.

Základem pokrmu poke bowl je rýže doplněná rybou. „Nabízíme poke bowl s tuňákem, lososem nebo krevetami, ale taky s trhaným kuřecím nebo hovězím masem. Máme i veganské poke bowl s tofu,” uvedla Kateřina Richterová.

Všechny návštěvníky na první pohled zaujme i pokrm baobuns, který je v netradičním černém provedení. „Trochu jsme to poostravštili,” usmála se Richterová.

Bistro POKE BO funguje zatím jen krátce, během prvních pár dní si ale stihlo získat velkou oblibu. „Máme od lidí kladné ohlasy. Všem chutná a zákazníci už se k nám vracejí,” těší provozovatelku nového ostravského podniku, která svůj oblíbený havajský pokrm nějakou dobu připravovala u sebe doma v Klimkovicích. „Dělala jsem poke bowl pro známé a čekala jsem, jestli jim bude chutnat,” dodala s tím, že nápad na otevření ostravského bistra se jí v hlavě zrodil někdy o loňských prázdninách.

Nové bistro má otevřeno každý den, od desíti do dvaceti hodin. „Chceme držet i neděli. Ostravské centrum je sice v neděli dost mrtvé, ale chceme přispět k jeho oživení,” přeje si Kateřina Richterová, která inspiraci hledala i v podobných bistrech v Praze. „Byla jsem z toho nadšená. V Praze jsou již poke bistra rozšířená a jsem ráda, že jsem jedno mohla otevřít i v Ostravě,” uvedla.

Toho, že by lidé v Ostravě neměli o havajské pokrmy zájem, se nebojí. „Lidé se naučili chodit i na sushi. Hodně lidí začalo uvažovat o tom, co jí a orientují se na lehčí kuchyni. Poke bowl je lehké jídlo, ale na druhou stranu zasytí,” láká všechny gurmány, kteří tento pokrm ještě neochutnali.

Originálně je pojatý také interiér bistra, který připravoval stejný ateliér, jehož rukopis nese Sbeerka nebo Palouk. Vše je děláno na zakázku a stylizované do dřeva. Na stropě jsou pak zavěšené misky, do kterých se pokrmy podávají. Jejich počet se přitom blíží k tisíci.

Kateřina Richterová podnik rozjížděla sama, s recepty jí ale hodně pomohl kuchař - kamarád Radek Teichman. „Já jsem vystudovaná stavební inženýrka. Jsem spíše hlava bistra, on zase dělá receptury. Vaříme však oba, jsme v jednom kole,” pousmála se.

Nové ostravské bistro se inspirovalo Havají. „Já sama jsem tam ještě nebyla, ale snad se mi to jednou povede. Ráda bych se vydala po stopách poke,” uzavřela dvaatřicetiletá Richterová.


Foto: Bára Gita Žuchová

Sdílejte článek