Gastronomie
26/06/2018 Jaroslav Baďura

​V centru Ostravy otevřela nová ryze francouzská restaurace

Po půlroce příprav vznikla nedaleko Masarykova náměstí v Ostravě nová restaurace La Ruelle.

Nový podnik vznikl v prostoru, kde dříve sídlil například telefonní operátor Vodafone nebo výrobce nábytku TON.

„Francie je kolébkou gastronomie, i ti nejlepší kuchaři se rodí ve Francii. A francouzská restaurace, která je zaměřená vyloženě na francouzské pokrmy, na francouzská vína a další francouzský alkohol, v Ostravě dosud chybí,“ říká provozovatel restaurace Matěj Funiok.

Říká, že jídelní lístek vznikl čistě z francouzských surovin a receptů. „Máme sýr brie, samozřejmě kachnu, která je typická pro středomořskou Francii, jsou tam šneci, které děláme na bylinkovém másle s mandlovým sýrem. Nesmí chybět croissant, briošky,“ říká Matěj Funiok.

Zkušenosti v gastronomii sbíral absolvent strojní průmyslovky v restauraci Coloseum v Nové Karolině. „Zaujal mě majitel, pan Lukáš Chlebovský, hodně jsem se od něj naučil a v mnohém mě inspiroval.“

Matěj Funiok začínal „na place“, ale v současnosti je šéfem, provozním, číšníkem a někdy i kuchařem. „Je třeba zaučit personál, vše mu ukázat a dobře nastavit."

Restaurace chce stavět na čerstvosti, kvalitních a sezonních surovinách. „Na tom si zakládám a chci, abychom se toho drželi.“

A co znamená název restaurace? „La Ruelle vlastně znamená něco jako v uličce a to na nás dobře pasuje, jsme na rohu takové pěkné ostravské uličky hned u centra.“

Nová restaurace má otevřeno celý týden včetně víkendu. „Víkend jsem zvolil proto, že tady bývá řada restaurací zavřena a já chci nejen místním nabídnout, kam by mohli ve volných dnech zajít.“

Od začátku července by v restauraci mělo být i polední menu, kde by hosté dostali specialitu dne. „Například čerstvou rybu nebo jinou dobrotu, kterou pro ten den zvolíme a v omezeném počtu připravíme až do vyprodání. Určitě nebudeme dělat meníčka ve velkém,“ říká Matěj Funiok.

Stejně jako provozovatele dalších restaurací jej však čeká především boj o to, zajistit a udržet si schopný personál.

„Servis už máme pokrytý, trochu náročnější je to s kuchyní, ale pomáhají mi kamarádi, než se mi podaří vše stabilizovat. Teď tady mám jednoho kluka hned po škole, takže doufám, že ho něco naučím, vychovám a budu věřit, že mi neuteče,“ říká Matěj Funiok.

Sdílejte článek