Nejnovější zprávy: Příběh 120 let staré vraždy: Matka ubila dceru alkoholičku Na Jablunkovsku hořela chata. Policie našla na místě lidské ostatky

Společnost

V ostravské zoo se narodilo mládě ohrožené pandy červené

K expozici pand červených v ostravské zoologické zahradě měli návštěvníci několik týdnů jen velmi omezený přístup a zrušeno bylo i komentované setkání. Důvodem bylo narození dalšího pandího mláděte.

Chovatelé chtěli samičce při péči o potomka zajistit potřebný klid. Pandy červené opět potvrzují, že patří k nejtajemnějším zvířatům Asie.

Tajemné prozatím zůstává i mládě, které pandí samička porodila 18. června 2017, a to nejen pro návštěvníky ostravské zoo, ale také pro chovatele. Po většinu času pobývá mládě v některé z budek, ven se zatím vůbec neodvažuje.

Občas je samice přenese na jiné místo. Jeden takový okamžik se podařilo zachytit chovatelce Lucii Fialové. „Ze snímku je patrné, že mládě prospívá, pohlaví ale zatím neznáme,“ uvedla mluvčí zoo Šárka Nováková.

Vzhledem k tomu, že se jedná ohrožený druh zvířete, probíhá odchov zcela přirozeně a bez zásahu člověka. Pro pandí samičku je to již třetí mládě, které přivedla na svět.

První porodila v roce 2013, mládě ale uhynulo těsně po porodu, druhé (samečka) už se podařilo odchovat bez problémů (v roce 2015). Samice by tak měla mít již dostatek zkušeností a s odchovem si poradit.

Aktuálně se lidé už k výběhu pand dostanou a mohou sledovat minimálně oba rodiče. Možná bude mít někdo z návštěvníků podobné štěstí, jako naše chovatelka a zahlédne i mládě. Uzavřená zůstává jen společná vyhlídka na pandy a jeleny milu. Komentované krmení pand stále neprobíhá.

Panda červená (Ailurus fulgens) je podle novějších studií jediným žijícím druhem z čeledi pandovití (Ailuridae), zatímco černobílá panda velká (Ailuropoda melanoleuca) je ve skutečnosti specializovaným druhem medvěda – čeleď medvědovití (Ursidae). Panda červená je tajemná a plachá noční šelma.

Obývá lesy s bambusovým podrostem v Nepálu, Indii, Bhútánu, Myanmaru a jižní Číně. I když jde o šelmu, v jejím jídelníčku převažuje rostlinná potrava – hlavně bambusové listy a výhonky. Kromě toho se živí i různými plody, příp. vejci ptáků a drobnými živočichy.

Počet pand červených se odhaduje na pouhých 10 000 jedinců a tyto stavy nadále klesají. V posledních letech byla v důsledku této nepříznivé situace v Červeném seznamu (The IUCN Red List of Threatened Species) přeřazena z kategorie „Zranitelná“ (Vulnerable) do kategorie „Ohrožená“ (Endangered).

Nejvíce ji ohrožuje ztráta přirozeného prostředí a nelegální lov. I pro tento druh se tak může v budoucnu stát chov v zoologických zahradách jedinou šancí na přežití a zachování pro příští generace.