ROMAN FRENKO
Polévkový král
Ostravské kavárny Sladké tajemství lákají na skvělé dezerty i útulné prostředí s nádechem první republiky. O příjemné zpestření se čas od času postará i houslista.
Samuel Hampala vystudoval konzervatoř. Hraje v ostravských divadlech Antonína Dvořáka i Jiřího Myrona. A vystupuje také v prvorepublikové kavárně Sladké tajemství ve Futuru. „Když jsme kavárnu loni v březnu otvírali, tak jsme Samuela pozvali. Jeho vystoupení se všem moc líbilo, a tak jsme si řekli, že z toho uděláme novou tradici,“ prozradila pro patriotmagazin.cz provozovatelka kavárny Renáta Svěntková.
Šestadvacetiletý houslista hraje lidem v kavárně zhruba jednou za měsíc, většinou v pondělky. Lidé už si na jeho hudební večery, které trvají od 16 do 19 nebo do 20 hodin, zvykli. Mají je moc rádi. A Samuel už má mezi hosty i své stálé publikum. Někteří lidé dokonce odhodí stud a v kavárně tančí. „Populární se stalo hlavně tango,“ usmál se Samuel Hampala, jenž na housle hrává i v zahraničí. „Hodně cestuju, hlavně po Itálii, a housle beru s sebou. V některých restauracích se domluvím předem, jinde až na místě. Pokud jsou se mnou spokojeni, tak už mě pak oslovují sami,“ prozradil.
Foto: se souhlasem Sladkého tajemství
Jeho repertoár je široký, ve Sladkém tajemství hraje od každého něco. „Lidé mají rádi písničky, které jsou známé. Často si od zákazníků nechám napovědět, na co mají chuť, a tak si vlastně postupně rozšiřuji i svůj repertoár. Hraje se mi tady moc dobře, atmosféra v kavárně je velmi příjemná,“ dodal.
Kromě toho, že hraje na housle, vystupuje taky jako DJ – a tyto dva styly se teď snaží nakombinovat dohromady. „Je to takové houslové techno. Když se to povede dobře ozvučit, tak to stojí opravdu za to,“ svěřil se Samuel Hampala, který na housle začal hrát už ve svých pěti nebo šesti letech. „Přivedli mě k nim rodiče. Jiná cesta vlastně ani nebyla,“ zavzpomínal umělec, jenž hrává také na svatbách či oslavách.
Foto: se souhlasem Sladkého tajemství
Ve Sladkém tajemství ve Futuru vystupuje pravidelně. Kavárna má však ještě jednu pobočku v Koksovně. A tam Samuel ještě nehrál. „Možná bychom to mohli zavést,“ zamyslela se provozovatelka obou kaváren Renáta Svěntková.
První Sladké tajemství v Koksovně otevřelo na konci srpna roku 2022. Následoval velký boom, který trvá v podstatě dodnes. Podobný scénář se přitom odehrává i ve Futuru. Obě kavárny nabízí poctivou kávu, domácí zákusky nebo dezerty, ve Sladkém tajemství se připravují také snídaně. „Speciální dezerty nejen pro zamilované jsme nachystali i na Valentýna. Čekáme velký nápor,“ nalákala hosty Renáta Svěntková.
Foto: se souhlasem Sladkého tajemství