Gastronomie
18/10/2019 Jaroslav Baďura

Velký návrat: Restaurant Guest zamířil zpět do Ostravy! Otevřel v centru

Začínali v roce 2013 v Ostravě-Mariánských Horách, v roce 2017 se přesunuli do golfového resortu na Ostravici a nyní se vrátili zpět.

Restaurant Guest je znovu v Ostravě, tentokrát ale na jiném místě - v budově bývalého komplexu Palace na Smetanově náměstí. Rodilý Angličan Simon a Ostravanka Aneta Guestovi podnik otevřeli teprve před několika dny.

"Když jsme v roce 2012 přijeli do České republiky, tak původní plán byla jen půlroční návštěva, abychom zjistili, jak to tady chodí. Simon se tady ale bez práce hrozně nudil, protože byl zvyklý od patnácti let pracovat v kuchyni," říká Aneta Guest.

Po krátké zkušenosti v Potrefené huse na Stodolní ulici se Simon s Anetou rozhodli otevřít restauraci v Mariánských Horách v místě, kde dříve fungoval podnik Korunní.

Právě tam vznikl první ostravský restaurat Guest, po něm následovala zhruba dvouletá zkušenost v Ostravici a nyní se sympatický pár Guestových vrátil zpět do Ostravy.

Byl odchod z Mariánských Hor v roce 2017 na Ostravici rozumným krokem?
Aneta: V Mariánských Horách už nám to časem začalo být malé. V Ostravici jsme se toho spoustu naučili, například organizaci velkých akcí. Všechno bylo rychlejší. Simonovi ale chybělo vaření jeho vlastního jídla. Nebyl na to čas ani prostor. Nakonec jsme skončili, protože se celý resort pronajal firmě Tatry mountain resorts, která nás chtěla vést dále pouze jako zaměstnance. Manžel tam zůstal ještě měsíc a půl, ale nefungovalo to. Celkově změnili zaměření a vyhodili většinu našich kuchařů.

Uvažovali jste během té doby o návratu do Anglie?
Simon: Ne, vůbec. Už bychom nikdy neopustili Ostravu.

Jak dlouho trvalo najít prostory v centru města?
Aneta: Byla to náhoda. Na začátku dubna, kdy manžel skončil v práci, jsme se dali do hledání. Původně jsme uvažovali o prostoru bývalého bistra Boule za ušima, ale nakonec z toho sešlo. To nám ale umožnilo najít naše současné místo, které původně sloužilo jako jídelna pro školní kampus. Během měsíce jsme zvládli rekonstrukci a bylo hotovo.

Co přesně tady plánujete dělat?
Simon: Ve dne to budeme směrovat na lidi v okolí. Chtěli bychom tady dělat business obědy. Týdenní polévku, jeden druh ryby a jeden druh masa. Tento týden máme například polévku z máslové dýně.

Budete kuchyni směrovat do nějaké konkrétní země?
Simon: Chtěli bychom se držet francouzské kuchyně, ale spíše si vezmeme z každého to nejlepší. Bude to taková středozemní kuchyně. Původně jsme například měli v nabídce jen francouzská vína, ale dnes už u nás najdete také italská, španělská či česká.

Je něco, co byste chtěli dělat jinak než ostatní podniky?
Simon: Používáme jen čerstvé suroviny, žádné polotovary. Pečeme si vlastní pečivo, máme vlastní zmrzlinu. Nepoužíváme mouku na zahušťování omáček. Inklinujeme i k molekulární kuchyni. Budeme pořádat degustace. Máme v plánu jedenáctichodové menu.

Jak je u vás otevřeno?
Aneta: Po celý týden kromě neděle. Máme v plánu i snídaně a díky tomu bude otevřeno od osmi hodin rána. Do desíti se u nás budete moci nasnídat, od jedenácti do tří pak budeme dělat business lunch a od páté hodiny odpolední do deváté až desáté budeme podávat á la carte.

Sdílejte článek