Nejnovější zprávy: Autotest: Toyota Hilux. Pracovník roku. Ostrava bude mít rekordní rozpočet. Přesáhne 12 miliard

Společnost

​Veřejný prostor části Prokešova náměstí před kavárnou čeká proměna

Více zeleně, květin, nový mobiliář i lavičky k posezení – jihovýchodní část Prokešova náměstí u okružní křižovatky za Sokolskou třídou u kavárny změní svou podobu.

Vizualizace: Město Ostrava

Staré veřejné osvětlení nahradí nové, lavičky podsvítí LED svítidla. Úpravy navážou na rekonstrukci kanalizace, která aktuálně probíhá. Práce se zahájí na přelomu září a října a budou dokončeny do dvaceti týdnů.

„Architektonické řešení prostoru v rohu před kavárnou vychází ze současné kompozice před Novou radnicí, proto bude při rekonstrukci vyměněna zámková dlažba za stejný typ dlažební desky ze žuly, která je na Prokešově náměstí. Návrh počítá s tím, že zpevněná plocha se zmenší, abychom mohli vysadit více zeleně a prostor tak působil útulněji a příjemněji. Díky nově vysazeným stromům se dlažba bude méně prohřívat a v horkých letních dnech se sníží teplota prostranství,“ řekla náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová.

Na nově předlážděné ploše budou umístěny lehké sedací lavice s dřevěnými sedáky, vyvýšený trvalkový záhon olemovaný cortenovým plechem. Vysadí se do ní tři vzrostlé malokorunné stromy - svítele latnaté o velikosti kmínku 14 až 16 centimetrů a podchozí výšce koruny 2,5 metru.

Strom se zapěstovanou korunou bude vysazen do speciálního substrátu, jehož součástí je biouhel, který zabezpečí lepší prokořeňování a výživu vysazených stromů.

Biouhel je vyroben z organického odpadu a je plně ekologický. Jímá vodu, včetně živin ve velkém množství vzhledem ke svému objemu, a proto je neocenitelný pro stromy v městských výsadbách. Výsadbové jámy budou vyhloubeny v nadstandardní velikosti, aby stromy měly dostatečný prostor pro růst i po 30 letech.

„Úpravy, které budou dokončeny příští rok v únoru, zahrnují také nové veřejné osvětlení, stojan na kola, moderní, designové odpadkové koše a lavičky s podsvětlením ledkovými svítidly. Veřejnost chci zároveň uklidnit, že dva solitérní vzrostlé převislé buky ve stávající zatravněné ploše budou zachovány, odstraníme pouze přerostlé keře,“ doplnila náměstkyně Kateřina Šebestová.

Na ploše mezi novou dlažbou lemovanou zídkou a okolními komunikacemi (v ploše současného trávníku s vzrostlým bukem) bude nově vysazen smíšený trvalkový záhon. Na protější ploše u vzrostlého buku vznikne další trvalkový záhon.

Úpravu čeká stávající trávník i okolí památníku, který slouží památce odsouzených k nuceným pracím v době totality. U kavárny vznikne volná odpočinková plocha s trvalým sezením pod nově vysazenými stromy. Zásobovací funkce i provozní prostor pro zahrádku blízké kavárny budou zachovány.

Nabídky na realizaci veřejné zakázky podaly čtyři společnosti. S nejnižší cenou v ní zvítězila společnost Jankostav. Celková cena díla je 7,2 milionu korun včetně DPH. Autorem návrhu je architekt Ivan Tachezy.

Kanalizace na Prokešově náměstí je rekonstruována z důvodu špatného technického stavu betonového kanalizačního potrubí. Celá bude přespádována a napojena na nový sběrač.