Vítejte ve Sladkém tajemství. Prvorepublikové kavárny zdobí Ostravu
Před dvěma lety se v Ostravě-Přívoze otevřelo Obchodní centrum Koksovna. Jeho součástí se stala i kavárna s unikátním interiérem, která brzy začala praskat ve švech. Letos na jaře Sladké tajemství přidalo další kavárnu ve Futuru, kterou si nadělilo coby předčasný dárek ke druhým narozeninám.
Pokud do kavárny Sladké tajemství zavítáte, ihned na vás dýchne příjemná atmosféra. Možná se dokonce budete cítit jako v první republice. Podnik totiž vsadil na nádherný interiér s klidnými barvami, obrazy, vkusnými dekoracemi a zelení.
„Chtěla jsem se vrátit zpátky do první republiky. Lidé tehdy měli více času, a tak si mohli povídat u dobré kávy nebo čaje,“ prozradila provozovatelka kavárny Renáta Svěntková. „Oslovila jsem proto architektu Blanku Karhanovou. Dala jsem jí volnou ruku a z jejího návrhu jsem byla nadšená,“ dodala.
Sladké tajemství nabízí poctivou kávu, domácí zákusky nebo dezerty. „Všechno si pečeme tady. Naše holky jsou kreativní a neustále něco vymýšlí, a tak v nabídce máme vždy něco jiného,“ pochválila své zaměstnankyně Renáta Svěntková, která má sama k pečení hodně blízko. „Už více než deset let peču vánoční cukroví. Zákazníci ode mě chtěli i dorty nebo zákusky na různé akce nebo oslavy, já jsem ale přes rok nepekla. A tak jsem se rozhodla, že vybuduji kavárnu, kde si zákazníci budou moci pochutnat na sladkých dobrotách v průběhu celého roku,“ usmála se paní Renáta, která se kromě pečení, a taky svých dvou kaváren, věnuje i účetnictví.
Kavárna v Koksovně, ke které patří i venkovní zahrádka, nabízí také snídaně. „Lidé si na ně zvykli. Chodí na ně taky obchodníci, kteří u nich proberou své schůzky. Dokonce máme i jeden manželský pár, který si tady k víkendové snídani dává vždy sklenku šampaňského. Je to moc hezké,“ usmála se paní Renáta. Ve Sladkém tajemství dělají i chlebíčky či kanapky, ale taky domácí limonády, mléčné koktejly, freshe nebo domácí zmrzliny, mezi nimiž nechybí klasiky v podobě vanilky a čokolády, ale taky zmrzliny netradiční: maková, punčová, perníková či mojito.
První Sladké tajemství otevřelo na konci srpna roku 2022. A brzy poté vypukl velký boom, který trvá v podstatě dodnes. Není divu, že paní Svěntková vzápětí začala přemýšlet o další pobočce. A tu taky otevřela – letos v březnu v ostravském OC Futurum, kde nahradila Kaldi Cafe, které loni zavřelo. „Dodávali jsme sem naše zákusky. Takže jsme buď mohli přijít o odběratele, nebo jsme mohli otevřít druhou pobočku. Tato možnost nakonec vyhrála,“ řekla Renáta Svěntková. „Klíče jsme dostali v lednu a v únoru začala rozsáhlá rekonstrukce. Byla s tím spousta práce,“ přiznala. Kavárna byla vybudována ve stejném stylu jako v Koksovně. „V tom jsme měli jasno. Chtěli jsme zachovat naši značku a interiér, který lidé mají moc rádi,“ dodala paní Renáta.
Foto: Jakub Šajrak
Kavárna v Koksovně praská ve švech a zákazníci si v ní bez rezervace mnohdy nesednou. Díky Futuru tak mají další možnost, jak Sladké tajemství navštívit. Ovšem i v nové pobočce bylo hned od prvních dnů plno.
Nová kavárna je rozdělena na několik částí. V jedné hosté mohou sledovat dění v obchodním centru, v další naopak mají soukromí. Ke kavárně patří i útulná zahrádka. „Před dvěma lety mě rozhodně nenapadlo, že teď budeme mít dvě pobočky. Postavit kavárnu v Koksovně nás stálo spoustu úsilí, peněz i energie. Vysálo nás to, ale povedlo se nám vytvořit něco, z čeho máme radost,“ prohlásila Renáta Svěntková.
Sladké tajemství ve Futuru má stejný koncept jako v Koksovně. Od 9 do 11 hodin připravuje snídaně, po celý den je v nabídce výběrová káva, domácí zákusky v čele s indiánky nebo větrníky, stejně jako moderně vypadající dezerty francouzského stylu. Děti zase láká zmrzlinový stroj, ve kterém se za studena míchá domácí zmrzlina. „Jediný rozdíl je v tom, že v Koksovně si všechno děláme na místě, zatímco do Futura musíme naše výrobky z Koksovny vozit,“ doplnila paní Svěntková.
Foto: Jakub Šajrak
Otevření podniku ve Futuru netrpělivě vyhlížel i písničkář Jaromír Nohavica, který v kavárně „dostal“ svůj vlastní koutek. „Máme tady jeho fotku. Hned po otevření nás dokonce navštívil a fotku podepsal,“ usmála se provozovatelka kavárny.
V obou kavárnách čas od času probíhá i zajímavý kulturní program. V Koksovně to byly třeba swingové večery, Futurum navštívil houslista. „Je to něco, co se nám líbí. V podobných akcích určitě budeme pokračovat,“ prozradila paní Renáta, která se se svým týmem chce brzy pustit také do výroby čokoládových pralinek. Kromě toho Sladké tajemství připravuje i svatební dorty a má za sebou několik cateringů. A co bude dál? Třetí kavárna? Ta se neplánuje. Tedy prozatím…