Nejnovější zprávy: Bráchové chtěli mexické bistro, teď s Los Capolitos nestíhají otvírat nové pobočky Beskydy lákají. Turisté v nich loni utratili přes 1,3 miliardy korun

Byznys

Vozíme jídlo do patnácti minut a zkrátíme to na polovinu, říká šéf firmy Canteen

Revoluční rozvoz jídla pod názvem Canteen je další, kdo se snaží přispět k růstu ostravské gastronomie. Značku, která své služby nabízí už více než rok, buduje její zakladatel a kuchař v jednom: Jakub Ptáček.

„Před pár lety se ve mně probudila láska k vaření a ostravská gastronomie mi v mžiku přestala vyhovovat,“ popisuje na stránkách svou motivaci k založení rozvozu.

Myšlenka jeho konceptu si zakládá na jídlech z kvalitních a čerstvých surovin, ze kterých vaří nejrůznější pokrmy, které přizpůsobuje také sezónním potravinám.

„Vaříme opravdová jídla z denně čerstvých surovin a snažíme se, aby vždy byla něčím zajímavá, moderní, zdravá a zároveň jednoduchá. Jsou to jídla, která lidi, za tu půl hodinku, kterou na oběd obvykle mají, zasytí a dobijí energií,“ představuje základní myšlenku jeho nabídky, kterou doplňuje ještě rychlost dovozu objednaného jídla.

„Naše největší výhoda je právě v té logistice. Dnes jídlo vozíme s průměrnou dobou doručení 15 minut. V budoucnu tuto dobu budeme schopni zkrátit na polovinu,“ dodává Jakub, který se svými kolegy a spolupracovníky připraví a rozveze až 70 jídel denně. Začátky však nebyly úplně růžové.

„Pamatuju si den, kdy jsme prodali jen jedno jídlo. To jsem si říkal, že jsme nemuseli prodávat nic a vyšlo by nás to lépe,“ zamýšlí se Jakub.

„A naše první objednávka byla z portálu damejidlo.cz, zákaznice si objednala a my jsme tehdy garantovali rozvoz do třiceti minut nebo zdarma. Když jsme dojeli, tak první, co řekla, bylo, že doufala, že to nestihneme,“ vzpomíná teď už s úsměvem na těžké začátky.

Koncept v dnešní podobě funguje od konce března loňského roku. Svým zákazníkům tak rozvoz teplého jídla nabízí už více než rok. Původní myšlenka, která se zrodila před třemi lety, však byla úplně jiná.

„Začínali jsme s kamarádem, se kterým jsme původně chtěli rozvážet zdravé svačiny do škol. To úplně nevyšlo a postupně jsme se přetransformovali do rozvozu jídla, tehdy ještě studené kuchyně. Během toho jsem na to zůstal sám. V ostravském Impact Hubu jsem pak potkal dva šikovné kluky, se kterými jsme utvořili brand Canteen,“ vypráví o svých prvních podnikatelských krocích mladý kuchař, který vaření propadl zhruba před šesti lety.

„Minulou zimu jsem začal pracovat na myšlence, že bych chtěl opravdu vařit, protože mě to baví a mám k tomu blízko a začal jsem pracovat na tomto revolučním rozvozu jídla. Ostravská gastronomie se pořád vyvíjí a posouvá. Otevírá se tady hodně menších podniků a bister, což se mi strašně líbí. Moje myšlenka spočívala ve zlepšení nabídky ostravských rozvozů jídla, a hlavně jeho fungování jako takového,“ dodává Jakub, pro kterého je důležitá právě doba dodání, která ho mnohdy u jiných rozvozů odrazovala.

V Canteen se liší nabídka každý den, vybrat, rezervovat nebo rovnou objednat jídlo si zákazníci mohou na jejich webových stránkách, které jsou v současné době jejich jediným prodejním kanálem, a kde nabídku na další týden vyvěšují vždy v neděli.

Zatím jsou schopni obsloužit a dovést jídlo zákazníkům ve třech částech Ostravy. Pokrývají oblast Nové Vsi, Mariánských hor a Hulváků a Moravské Ostravy a Přívozu. Jedním z cílů je však i rozšíření záběru na Porubu, Vítkovice a Slezskou Ostravu, protože i odtud slyší poptávku po své službě.

Canteen se neustále rozrůstá a už to není jen Jakub, kdo se stará o zasycení zákazníků. „O kuchyni jsem se od začátku staral sám, teď už je toho ovšem docela hodně. Zabere hodně času zajistit, aby fungovala dobře kuchyně i byznys. Je na čase v kuchyni vytvořit dobrý samostatný tým. Stále hledáme dobrého kuchaře, který ji posune zase o stupínek výše,“ zamýšlí se Jakub, který má mnoho dalších nápadů a plánů pro růst.

Ať už je to rozšíření mapy rozvozu nebo stěhování do větší kuchyně, aplikace pro objednávání a další zrychlení rozvozu.

„Plánů je strašně hodně. To nejbližší, co ale připravujeme a následující měsíc na tom budeme makat, je otevření večerního rozvozu. Doufám, že se podaří vše připravit a spustit. A hlavně zajistit fungování kuchyně a logistiky stejně, jak to funguje přes poledne,“ odhaluje nejbližší novinku Jakub, který by Canteen časem rád rozšířil i do dalších větších měst.

Martina Kotulová

Fotogalerie