Nejnovější zprávy: Obrazem: Ve Starých Hamrech soutěžili dřevorubci i kuchtíci gulášů Pět zraněných při vážné nehodě. Řidič bezohledně předjížděl

Gastronomie

Vyhlášená zmrzlina přímo z kravína. V Čeladné do ní přidávají i Metaxu nebo Baileys

Čeladná je obklopená malebnou přírodou Beskyd, která láká k výletům po okolí. Třeba i k místnímu kravínu, ve kterém se vyrábí vyhlášená zmrzlina.

Foto: Petr Sobol

Vlastní zmrzlinu připravuje Mlékárna Čeladenka už dobrých deset let. V současné době se zde, zejména o víkendech a prázdninách, tvoří dlouhé fronty, začátky ale tak úspěšné nebyly. „Na začátku jsme spíše stáli frontu na zákazníka my. Byl tady jeden stroj na točenou zmrzlinu vystrčený před kravínem a chlapi zvali náhodné kolemjdoucí, aby ochutnali, co vyrobili,“ vzpomíná na vyprávění místních Barbora Vechová, která v dnes v podniku pomáhá při výrobě a prodeji.

V mlékárně připravují zmrzliny na smetanových a tvarohových základech, vše z vlastního mléka a tvarohu. Ze smetanových zmrzlin tady mají příchutě smetany, vanilky, čokolády, pařížského krému či bílé kávy, z těch tvarohových pak čistý tvaroh, meruňku, višeň, borůvku, lesní směs, malinu a jahodu. „Když se nám chce a máme čas i náladu tvořit, vymýšlíme si specialitky, jako je Baileys nebo koňaková příchuť, kam dáváme dobrý koňak nebo Metaxu. Tedy nic pro řidiče,“ usmála se Vechová.

Tato čeladenská zmrzlina se stala vyhlášenou v širokém okolí, a tak se tady sjíždí lidé ze všech možných stran. „Je super, že se to tady chlapům povedlo vybudovat takto, bez jakékoliv reklamy. To, co dnes zažíváme u okénka, vlastně všechno přišlo skrze osobní doporučení od těch prvních, kteří šli před lety okolo, nechali se jimi zlákat ke stroji a statečně ochutnali,“ svěřila se Barbora Vechová.

Zmrzlinu v Čeladence podávají na váhu, a tak si lidé mohou sami určit, kolik jí vlastně chtějí. S jednotlivými příchutěmi si hlavu nelámou a dělají to, co je těší, nebo na co mají zrovna suroviny. „A když nám některá během dne dojde, k dispozici je vždycky nějaká jiná příchuť. I když už se nám párkrát stalo, že nás lidé vyjedli ještě před zavíračkou ze všeho, co bylo,“ přiznala paní Barča.

Dospěláci si nejčastěji dávají zmrzku čistě smetanovou, mezi dětmi vede jahodová. Místní lidé mají i další nápady, jenže zmrzlinářům chybí čas a více pracovní síly k realizaci. Otevřeno je od jara do podzimu, zpravidla od pátku do neděle, za hezkého počasí se však v sezoně snaží držet provoz zmrzliny v průběhu celého týdne.

„My jsme v první řadě kravín. Tady se všechno točí okolo krav a polností. U nás je na prvním místě vždycky kráva a píce, k tomu nezbytné traktory a stroje. To znamená, že zmrzku vyrábíme a prodáváme podle aktuálních lidských kapacit a potřeb statku,“ říká Barbora Vechová. Takže když jsou sena, tak jsou sena a hotovo. Píce nesmí přeschnout ani zvlhnout a o tom často rozhodují pouhé hodiny. „Co ve výrobě na mlékárně a zmrzlinárně v tom čase zvládneme, to zvládneme. A to musí stačit. Nemáme lidi navíc, moc se k nám do práce nehrnou. Lidi se pak zlobí, že máme krátkou otevírací dobu, ale to třeba jen proto, že nevidí, co všechno předchází tomu, než v početně omezeném týmu uděláme naši zmrzlinu,“ dodala Barbora.

Celý areál, který je obklopen krásnými horami, je hodně svérázný. „Lidé, kteří k nám jedou poprvé, někdy zůstanou paf z toho, kde se ocitli. Zkrátka v kravíně s prodejem ze dvora, v prostředí nezaměnitelných výhledů a vůní,“ usmála se Vechová.

Lidé sem ale jezdí rádi a taky se rádi vracejí. Je tady i malé posezení, automat na čepování mléka nebo malý obchůdek, ve kterém se prodávají tvarohy, jogurty, sýry, kefíry, kyšky i syrovátka.

Fotogalerie

Autor: Petr Sobol