Miloslav Cváček
Krok za krokem k ISMM Group
Když se lidé v Ostravě dozvěděli, že v Porubě otevře Oravská Krčma, zavládlo mezi nimi nadšení. Všechno ale nakonec bylo tak trochu jinak.
Slovenská Oravská Krčma v Ostravě skutečně otevřela. Ale jen na tři dny – od 20. do 22. června. Ve skutečnosti se totiž jednalo o akci asijské restaurace Tsurí, která takto přímo ve svém podniku oslavila osmé narozeniny.
Oravská Krčma existovala. Měla své vlastní sociální sítě a těmi lákala na nově vznikající podnik. Až den před jejím otevřením se provalilo, že za vším stojí majitel Tsurí Jakub Lašek. „Drželi jsme lidi v napětí,“ přiznal pro patriotmagazin.cz.
Spousta lidí příběhu o nové slovenské restauraci věřila. A vítali ji s nadšením. „V Ostravě je velká komunita Slováků, měli velikou radost. Tu informaci si mezi sebou posílali, psali nám – a nejen Slováci. Ozvalo se mi i několik folklorních souborů, že by u nás chtěly vystupovat,“ řekl Lašek.
Foto: se souhlasem Tsurí
Lidé, kteří sociální sítě nesledovali a přišli do Tsurí na sushi či další asijské speciality, nestačili zírat. Restaurace se totiž totálně změnila, stejně tak menu, na kterém se objevily brynzové halušky, guláš, pirohy, lokše či kapustnica. „Naši hosté to přijali s úsměvem. Místo sushi si dali halušky a pivko,“ usmál se Lašek, který má osobně slovenskou kuchyni moc rád.
Do Oravské Krčmy dorazila spousta zvědavců, v sobotu večer zahrála i slovenská cimbálovka. „Lidé seděli, zpívali, popíjeli pivko, nalévala se borovička. Bylo to něco jiného, než co zažíváme v Tsurí. Moc jsme si to užili, atmosféra byla skvělá,“ potěšilo Laška.
Foto: se souhlasem Tsurí
Když se pak lidé dozvěděli, že slovenská restaurace bude fungovat jen tři dny, u řady z nich zavládlo zklamání. „Hned mi psali, jestli budeme pokračovat,“ svěřil se majitel podniku. Příběh slovenské restaurace v Ostravě se ale uzavřel: „Pár lidí mě přemlouvá, abych si slovenskou restauraci v Ostravě doopravdy otevřel. Je to hezká myšlenka, v Ostravě takový podnik chybí, ale aktuálně to nemám v plánu.“