Gastronomie
10/06/2025 Petr Sobol

Zdravý fast-food? Jde to! Ostravské bistro Salad U potěší i pořádné jedlíky

Foto: se souhlasem Radka Němce

Ostravské bistro Salad U funguje už sedm let. Nabízí vždy čerstvé pokrmy z kvalitních surovin – zavděčí se však i milovníkům masa!

Když Salad U začínalo, bylo tak trochu raritou. Byla to totiž doba plná hamburgerů, smažených jídel a vietnamských bister. „Nám nikdo moc nevěřil. Přátelé se mi smáli a mysleli si, že je to na Ostravu až příliš zdravé,“ vzpomíná na zajímavé začátky Salad U Radek Němec. Teď je to už sedm let a jeho bistro je stabilním hráčem ostravské gastro scény.

V Salad U si zakládají na kvalitních surovinách. Všechno připravují čerstvé a na míru. Ať už si vyberete salát, sendvič nebo tortillu, vždy dostanete jídlo plné chuti a energie. „Žádné předpřipravené polotovary, žádné kompromisy,“ zdůrazňuje Radek – nadšený majitel, kterého často potkáte za pultem, jak připravuje pokrmy přímo před zákazníky. Jeho cesty po Řecku, Itálii, Americe i Asii se odráží v nabídce bistra, které se neustále posouvá a překvapuje novými chutěmi.

Samotný název evokuje myšlenky na čistě zdravé bistro. Salad U však není jen o zelenině – naopak, uspokojí i ty největší jedlíky. „Naše porce jsou velké, vydatné a plné poctivých surovin. Můžete si dát salát s pořádným kusem masa, sendvič nabitý kuřecím, hovězím nebo krůtím, nebo tortillu plnou avokáda a slaniny. Jsme takový zdravější fast-food,“ usmívá se Němec.

K nejoblíbenějším pokrmům z nabídky Salad U patří salát Chicken Avocado Bacon, který je kombinací křupavé slaninky, avokáda a grilovaného kuřete, stejně jako Steakhouse salát s hovězím steakem, čerstvou zeleninou a domácím dresinkem. Frčí rovněž sendviče s hovězím, krůtím i kuřecím masem, poke bowly nebo těstovinové saláty. V nabídce jsou také polévky či tortilly.


Radek Němec. Foto: se souhlasem Radka Němce

V Salad U si dávají záležet i na dresincích. „Všechny naše omáčky připravujeme ručně z čerstvých surovin. Každá z nich má svůj charakter,“ popisuje Němec. Medovo-hořčičný nebo farmářský-smetanový dresink se hodí k čerstvé zelenině i sendvičům, gorgonzolový zase potěší milovníky výrazných chutí. „Krémová omáčka s pikantní gorgonzolou dodá každé porci chuť italské kuchyně. Caesar dresink je zase klasikou, která nikdy neomrzí. Naše verze obsahuje ančovičky, parmazán a kapku citronu pro skvělou rovnováhu chutí. Nejlépe chutná s křupavým římským salátem a krutóny,“ doporučuje majitel podniku.

Bistro Salad U sídlí na Českobratrské ulici, jen pár metrů od Husova sadu. Ve všední dny má otevřeno od 10:30 do 16 hodin, o víkendu je zavřené. Dříve byla jedna pobočka i v Porubě, její příběh se ale uzavřel, aby Němec mohl veškerou pozornost směřovat do centra Ostravy. V samotném bistru se dá příjemně posedět, stejně tak funguje i rozvoz. Salad U se zaměřuje rovněž na cateringy a rozvoz jídla do firem. „Připravujeme speciální akce, nové menu i nové služby. Rozhodně se nás vyplatí sledovat,“ zve Němec všechny zájemce.

Sdílejte článek