PATRIOT GURMÁN 2025
Hledáme nejlepší restaurace!
Ten scénář je rok co rok stejný. Budeme hubnout! A tak lidé zkouší všemožné diety. Jenže ty se vůbec nedoporučují – naopak, na hubnutí pomáhají úplně jiné rady a tipy.
„Extrémní diety jsou neudržitelné a finančně náročné. Jakmile je navíc lidé přestanou dodržovat a vrátí se ke svým návykům, tak jsou tam, kde byli,“ řekla výživová poradkyně Lenka Tarasidu z Ostravy, podle níž by lidé místo diet měli volit skladbu racionálního jídelníčku.
Jak by takový jídelníček měl vypadat? Neměl by být nudný, ale pestrý. Měl by hezky vypadat, dobře chutnat a měl by taky bavit. „Zdravých potravin je spousta. Pokud lidé chtějí, určitě si z nich vyberou. Každopádně je třeba, aby změna jídelníčku byla trvalá a udržitelná, aby to nebylo jen záležitostí měsíce či dvou,“ upozornila Lenka Tarasidu.
Správně sestavený jídelníček by měl každý den zahrnout 500 gramů ovoce a zeleniny, třeba i formou smoothie, pomazánek nebo polévek. Ideální je dát si porci ovoce nebo zeleniny ke každému jídlu dne. Důležité jsou také kvalitní bílkoviny, které udržují svalovou hmotu, podporují pocit sytosti a jsou dobré na trávení. „Jedná se i libové maso, kuřecí, krůtí nebo hovězí, dále mléčné výrobky, vejce, fazole, čočku nebo ryby. Ty by měly být na jídelníčku dvakrát týdně,“ doporučila výživová poradkyně, která v Ostravě vede vlastní poradnu LT lifestyle.
Spousta lidí se při hubnutí snaží vynechat sacharidy a tuky, jenže ani jedno se nedoporučuje. „V jídelníčku jsou potřeba. V případě sacharidů je dobré volit celozrnné výrobky, dobrým zdrojem jsou taky luštěniny. U tuků bychom zase měli nahradit živočišné rostlinnými, tedy olivovým olejem, avokádem, ořechy nebo semínky,“ dodala Lenka Tarasidu.
Některé věcí z jídelníčku je také třeba vynechat, případně je omezit na minimum. Ke zdravému životnímu stylu rozhodně nepřispívají průmyslově zpracované potraviny, které mají spoustu soli, kalorií a cukru. Ostatně, samotný cukr by se měl omezit zhruba na 50 gramů na den. „Je důležité omezit slazené nápoje nebo cukrovinky a nahradit je ovocem nebo sladidly. Ideálně čekankovým sirupem, který obsahuje spoustu vlákniny,“ doporučila výživová poradkyně.
Místo soli se jídla dají ochutit bylinkami nebo kořením, zapomínat se nesmí ani na pitný režim. „Nedostatečný pitný režim totiž vyvolává pocit hladu a zvyšuje pocit únavy,“ upozornila Lenka Tarasidu, podle které by lidé neměli zapomínat ani na fermentované potraviny: například kefír, kimchi nebo kombuchu, která má velký vlil na zažívání.
Roli hraje také samotná příprava pokrmů. Je všeobecně známo, že smažení zvyšuje kalorickou hodnotu, věděli jste ale, že třeba smažené brambory ji mají třikrát vyšší než brambory pečené v troubě? Než smažení je vhodnější také restování na troše oleje nebo vaření v páře. Správné je rovněž volit sezonní potraviny, které tělu dodávají potřebné živiny.
Důležitá je i pravidelnost stravování, přičemž je třeba „plnit“ správný přísun energie. Pokud je jí méně, tělo se večer hlásí chutěmi a začne fungovat v nouzovém režimu. „Ženy často mají tendenci snižovat porce a pak přijdou do poradny s tím, že jí méně, ale nehubnou. Takto to samozřejmě nefunguje,“ řekla Lenka Tarasidu.
Faktorů, které souvisí se správným stravováním, je spousta. Podle odborníků je však třeba nastavit si správně nejen jídelníček, ale také hlavu. „Musí to být racionální, tělu bychom měli i něco dopřát. Zhruba 80 procent by měl tvořit zdravý jídelníček, ale těch zbylých dvacet může být, na co máte chuť. Pokud sem tam zhřešíte, rozhodně to není špatně, všechno se navíc dá připravit i ve zdravější verzi,“ uzavřela výživová poradkyně.