Gastronomie
28/05/2023 Petr Sobol

Známé hladové okno ožilo! Do Ostravy dorazily americké smashburgery

Během doby koronaviru řada podniků zavřela. Jiní se toho ale nebáli a vstoupili na trh. Jako třeba manželé Bednářovi, kteří v Ostravě-Hrabůvce otevřeli své Hood Bistro.

Karel Bednář vyrůstal v Hrabůvce. Jako mladý chodíval do nedalekého rychlého občerstvení, to ale v posledních letech chátralo. A tak se rozhodl, že se svou manželkou Lucií zkusí slávu hladového okna v bílé boudě obnovit.

Zákazníkům nabídli něco, co dosud ještě v Ostravě neznali. V Hood Bistru začali dělat pravé čerstvé americké smashburgery. „Znal jsem je z Ameriky, u nás si je ale nebylo kde dát,“ řekl pro patriotmagazin.cz. A co ony smashburgery vlastně jsou? „Kulička z hovězího masa se smashne, tedy zatlačí, na grilu. Vznikne tak tenké maso, na které se dá sýr a ten se na grilu na masu rozteče. Okraje masa jsou lehce do křupava. Takto připravená masa se na sebe vrství a kombinují s dalšími surovinami. Maso si sami meleme, abychom měli kontrolu nad jeho kvalitou a dosáhli ideálního poměru tuku,“ prozradil Karel Bednář.

Receptura na přípravu smashburgerů není žádnou novinkou, ovšem na popularitě nabývá až v posledních letech. Když jsem je připravoval doma a pro své přátele, tak je ještě skoro nikdo neznal,“ doplnil Karel.

Hood Bistro, které se jako první v Ostravě specializuje přímo na smashburgery, otevřelo loni na podzim. Bednářovi se shodují, že to bylo hodně těžké, ale o to krásnější období. Venku vládla zima, bylo po covidu, do toho válka a vysoká inflace. „Mrzli jsme, ale lidé nám fandili. Jsme rádi, že jsme do toho šli,“ usmáli se.

Kromě smashburgerů manželé v bistru prodávají také americké hranolky, které vypadají spíše jako nudle, a domácí chilli salsy. „Vařím je ráda. Dříve jsem je připravovala známým a na příležitostných akcích v Docku, kde mi umožnili splnit si sen uvařit v profesionální kuchyni, za což jsem jim moc vděčná,“ poděkovala Lucie. Ve všech chilli salsách je cítit hlavní ingredience. Například v mírně pálivé je ananas a uzená zelená paprika, v té nejpálivější zase mango a řepa.


Foto: Petr Hrubeš

Bistro nenavštěvují jen lidé z Hrabůvky, ale i z dalších koutů Ostravy. Zavítali sem také zvědavci z Prahy nebo Olomouce. „Jsme rádi za každého spokojeného zákazníka. Opravdu nás těší, když jim chutná,“ svěřila se Lucie, která se snaží v bistru manželovi pomáhat na maximum. Taky je ale mámou tříletého syna Robina, který je pro oba na prvním místě. „Abychom mohli bistro provozovat, tak manžel zároveň pracuje ve svém oboru a já se snažím rekvalifikovat. Děláme věci tak, aby nás bavily a naplňovaly. Zároveň máme velké štěstí, že nám pomáhají rodiče, na které se můžeme spolehnout,“ svěřila se.

Mimochodem, právě podle jejich syna Robina je bistro pojmenováno. „Miloval Robina Hooda od Walta Disneyho. Pořád jsme na to koukali, sám si na něj hrál. Slovo hood má zase více významů, ve slangové angličtině znamená sousedskou čtvrť, což nám přišlo fajn,“ řekla Lucie Bednářová.

V nabídce bistra je v současné době okolo deseti burgerů, manželé ale právě chystají nové menu a plánují i sezonní smashe. A co dál? „Snů a plánů je spousta, chce to ale čas. Lákalo by nás i nějaké bistro s posezením, zatím to ale není v našich možnostech. Uvidíme, co všechno nás čeká,“ uzavřeli manželé.


Foto: Petr Hrubeš

Sdílejte článek