Nejnovější zprávy: Lidé neberou telefony hygienikům. Trasování nakažených se komplikuje Dopravní podnik Ostrava obnovil provoz školních linek a spojů

Společnost

Zoo Ostrava má nové přírůstky, mláďata kočky cejlonské

​Chovný pár koček cejlonských, který v Zoo Ostrava obývá Pavilon indických zvířat, se po delší pauze opět rozmnožil.

Foto: Enrico Gombala

Samice nyní odchovává dvě mláďata (samičky), která se narodila 17. září 2020. „Zatím poslední rozmnožení jedné z nejmenších kočkovitých šelem světa jsme zaznamenali v roce 2018, kdy samice úspěšně odchovala dva potomky – samce. Letošní mláďata se ale podařila až na třetí pokus. Problémy při porodu nebo následném odchovu mláďat se u kočkovitých šelem čas od času nevyhýbají ani zkušeným matkám. Samice porodila jedno mládě už v lednu, to ale krátce po porodu uhynulo. Obdobná situace se opakovala později v dubnu. Máme proto velkou radost, že zářijová mláďata zatím prospívají,“ popisuje zooložka Adéla Obračajová.

Tento druh je v rámci zoologických zahrad chován poměrně vzácně, aktuálně v 11 institucích, a to pouze v Evropě. Celá evropská populace čítá pouhých 49 jedinců.

Za poslední rok se zvířata rozmnožila jen ve třech zoo. Mimo Evropu chová kočku cejlonskou pouze Zoo Colombo na Srí Lance. Zoo Ostrava chová tyto malé kočky od roku 2012. Během této doby se podařilo odchovat celkem sedm mláďat (počítáno zatím bez těch letošních).

Kočka cejlonská (Prionailurus rubiginosus phillipsi) patří mezi nejmenší kočkovité šelmy. Obývá suché opadavé lesy na indickém subkontinentu.

Poddruh chovaný v ostravské zoo se vyskytuje pouze na Srí Lance (ostrov Cejlon), kde byl zaznamenán výskyt i v tropickém deštném lese. Přestože dává přednost husté vegetaci a kamenitým oblastem, zatoulává se také do zemědělské a osídlené krajiny, kde ji lákají hojní hlodavci. Je to excelentní lezec po stromech, ale kořist loví zejména na zemi.

Tu tvoří zejména hlodavci, plazi a ptáci. V Indii byl dokonce pozorován jedinec, který v tlamě nesl netopýra! Je aktivní především za soumraku a v noci. Po 66-70 dnech březosti rodí samice jedno až dvě mláďata, která ukrývá v dutinách stromů a pod skalními převisy.