Gastronomie
21/11/2023 Jaroslav Baďura

Otestovali jsme: nové snídaňové kaše od Iswari

Foto: Radim Kolibík

Kaše jsou hitem, desítky modifikací, příchutí a směsí nabízí stále více výrobců.

U průmyslových výrobků se ale často stává, že kaše bývají plné cukrů, ale i nejrůznějších konzervantů a dalších chemických látek.

Rozhodli jsme se v redakci Magazínu PATRIOT vyzkoušet novinky od portugalské značky Iswari, kterou u nás a na Slovensku prodává česká značka Labeta - dvě snídaňové kaše: kakaovou s oříškovou pastou a banánovou s arašídovým máslem. Kaši jsme vylepšili posypem z nepražených bobů (bio) a kakaovými boby v kokosovém cukru. Vše jsme ještě doplnili čerstvými borůvkami a malinami.

Foto: Radim Kolibík

Kaková kaše je složená z bezlepkových ovesných vloček, pasty z lískových oříšků, pohanky, datlového prášku, mletých lněných semínek, slunečnicových semínek a kakaa.

V banánové kaši najdete také bezlepkové ovesné vločky, mletou pohanku, arašídové máslo, banánový a datlový prášek, mletá chia semínka, lněná semínka a bílé moruše.

Obě kaše i posypy jsou veganské.

Výrobce deklaruje, že kaši lze smíchat s vodou, rostlinným mlékem nebo jogurtem. My v redakci vyzkoušeli variantu s několika lžícemi horké vody. Směs jí vyžaduje dost, tedy pokud nechcete mít výslednou hmotu v podobě kytu.

A kdo vlastně kaše testoval? Mladý manažer, který každý den sportuje, řemeslník středního věku s poměrně pohybově náročným zaměstnáním a šéfredaktor se sedavým zaměstnáním a neustálým bojem s váhou.

Ani jeden z testujících kaše pravidelně nejí a nutno přiznat, že k tomuto druhu pokrmu nepanovala úplná náklonnost nebo důvěra.

Foto: Radim Kolibík

Už po několika lžičkách se ukázalo, že může jít o fajn změnu. Kaše od Iswari nejsou sladké, to je první chuťový vjem, který pocítíte. Nebáli jsme se vody, proto vznikly směsi, které se dobře jedly, obavy z toho, že budeme konzumovat jen "nějakou neurčitou" hmotu, rychle zmizely.

Kakaová i banánová kaše překvapí plnou chutí, kdy opravdu cítíte plný základ směsi, moc fajn jsou posypy, které křupou, určitě doporučujeme pro ještě lepší zážitek doplnit maliny, borůvky, jahody nebo třeba banán.

Kdo chce, může si kaši přisladit medem, čekankovým sirupem nebo jiným rozumným sladidlem.

Miska kaše s ovocem nás všechny zasytila, fakt na každou snídani nemusí být tři krajíce chleba - směs zdravé vlákniny, bílkovin a proteinů i vitamínů od Iswari může příjemně nastartovat den. S chutí a bez výčitek.

Foto: Radim Kolibík
Sdílejte článek