Gastronomie
21/10/2023 Petr Sobol

Pecka v Gongu dlouho nevydržela. Bistro nahradí Pizza Chleba DOV

Bistro Pecka v Gongu skončilo. Foto: Vladimír Pryček/Magazín PATRIOT

Jen něco přes rok fungovalo v ostravském Gongu bistro Pecka gastronoma Tomáš Poláka. Nahradí ho nový projekt s názvem Pizza Chleba DOV.

Pecka ukončila svůj provoz na konci září. Teď už v Gongu v Dolních Vítkovicích úřadují Jan Florko a Kamil Sirotek, kteří se několik posledních měsíců pohybovali taky v Pecce. „Vyzkoušeli jsme si, jak to tady funguje, a teď začínáme budovat náš vlastní projekt,“ řekli pro patriotmagazin.cz

Oba společně provozovali známou Pekárnu u hranice v Českém Těšíně, se kterou vyjížděli i na akce po okolí. Úspěchy měli například na ostravských Trzích, co se hledají, díky kterým se dostali i do povědomí ostravských zákazníků. Teď svou misi v Českém Těšíně uzavřeli a naplno se vrhli do výzvy v Gongu. „Pekárna u hranice pro nás byla srdeční záležitostí. Byl to perfektní odrazový můstek, skvělá škola, vyzkoušeli jsme si tam spoustu věcí. Něco se tam chystá, uvidíme, jestli to vyjde, ale teď je zavřeno. Chceme se totiž plně soustředit na Ostravu,“ řekl Florko.

Nový koncept Pizza Chleba DOV bude rozdělen na několik částí. Pult, kde všechno bude vznikat, se rozšíří téměř až ke vstupu do Gongu. Pracovat za ním budou pekaři i cukráři. „Všem půjde vidět pod ruce, bude to taky edukační. Chceme lidem ukázat řemeslnou práci a udělat něco nestandardního. Budeme dělat produkty z Českého Těšína, ale ještě je vyšperkujeme,“ prozradil Sirotek. V nabídce bude slané i sladké pečivo. „Naší vlajkovou lodí je dýňový chleba. Půjdeme cestou tvrdé pšenice, je to stará poctivá rukodělná práce. Je to složitější cesta, ale bude to stát za to,“ shodli se provozovatelé.

Dělat se tady budou taky snídaně. „Půjde o tradiční české domácí věci, které však budeme podávat profesionálním pohledem. Budeme chystat chleby, pomazánky, vajíčka nebo marinovaná masa. Vše budeme tvořit postupně,“ upřesnil Sirotek. Nový podnik bude pokračovat i v neapolské pizze. „Oba s ní máme zkušenosti. Neapolskou pizzu dělala i Pecka, je tady pec, tak by byla škoda toho nevyužít,“ dodal.

Všechno ale nebude v nabídce hned. „Alfou a omegou bude pečivo, všechno ostatní se bude ladit. Každá sekce se otevře průběžně, všechno se bude postupně vytvářet,“ upřesnil Florko. Pizza Chleba DOV bude stavět na kvalitních řemeslných surovinách. „Chceme využít našich vazeb na Trhy, co se hledají. Taky chceme, aby si lidi mohli všechno, co dostanou na talíř, koupit domů. Ve vitríně budeme mít chleby, pomazánky, nakládané houby, okurky nebo třeba párky,“ doplnil.

Gastronomie v DOV

Dolní Vítkovice jsou turisticky hodně navštěvovanou oblastí, brzy by se ale mohly stát také lákavým gastronomickým místem. Úspěšně tady funguje jedna z poboček COKAFE, v Malém světě techniky U6 otevře značková italská restaurace L’Osteria. A nabídku rozšíří také Pizza Chleba DOV. „Naším cílem je dotáhnout sem pány Světlíka i Pleskota, ale také turisty, návštěvníky kulturních akcí a hlavně lidi z Ostravy a okolí. Plánujeme toho víc, ale to ještě neprozradím. Každopádně s panem Světlíkem máme stejnou vizi, myšlenkově jsme se sehráli,“ řekl Florko.

Uvnitř bude okolo padesáti až šedesáti míst k sezení, další vzniknou na venkovní zahrádce. Noví provozovatelé zatím v Gongu fungují během akcí či konferencí a pracují na rekonstrukci. Svůj nový podnik chtějí otevřít do Vánoc.

Sdílejte článek