Nejnovější zprávy: Chytrá myšlenka: Měření znečištění nové generace Chytrá myšlenka: Aplikace, která v botě hlídá chůzi i běh

Byznys

Rajčata a okurky z Karvinska? Nová megafarma ročně vyprodukuje 3 tisíce tun!

​Už na přelomu roku budou na pultech českých prodejen a obchodních řetězců k dostání první okurky z produkce Farmy Bezdínek v Dolní Lutyni na Karvinsku.

Foto: Farma Bezdínek

V březnu 2019 se k nim pak připojí také rajčata. Se svou více než 11 hektarovou plochou jde o vůbec největší stavbu svého druhu u nás. Za výstavbou skleníků stojí zlínská technologická skupina NWT, která je největším stavitelem produkčních skleníků v ČR a s jejich výstavbou a provozem má několikaleté zkušenosti nejen u nás, ale i na Slovensku.

„Výsadba se podařila bez komplikací, ruku k dílu přiložilo na 70 místních lidí a společnými silami jsme tak během 2 dnů zasadili přes 77 tisíc rostlinek, prémiových odrůd rajčat a okurek,“ uvedl Jan Fučík, vedoucí provozu Farmy Bezdínek. Předpokládaný roční objem sklizně je 3000 tun. Dodávky na trh budou 12 měsíců v roce.

Na celý proces výsadby, zrání a sklizně dohlíží zkušený 5členný tým agronomů. „Nám všem opravdu záleží na tom, aby zelenina z naší farmy byla prvotřídní. Nebudeme nabízet nic, co bychom sami nechtěli jíst. Srdce v našem logu jen stvrzuje to, že pěstujeme s láskou a poctivě,“ dodává s úsměvem Fučík.

Dlouhodobě největší problém českého zelinářství spočívá v tom, že v našich klimatických podmínkách můžeme pod širým nebem vyprodukovat každoročně jen jednu sklizeň (v některých ojedinělých případech dvě). To samozřejmě nestačí k celoročnímu zásobování spotřebitelů čerstvou zeleninou. Jenže právě to spotřebitelé požadují, a proto se naprostá většina zeleniny dováží ze zahraničí.

V NWT se rozhodli tento stav změnit. „Naším posláním je přispívat k tomu, aby Češi a Slováci jedli 12 měsíců v roce více lokálně vypěstované zeleniny nejlepší možné chuti. Nejsme jen dodavateli staveb, sami také rajčata a okurky na našich dvou farmách pěstujeme,“ říká Jiří Stodůlka, duchovní otec projektů a vedoucí divize NWT agro v jedné osobě.

Při výstavbě skleníků i provozu se dbá především na trvalou udržitelnost. Pro pěstování se využívá energie z obnovitelných zdrojů a odpadního tepla. K závlaze slouží dešťová voda a přebytečná zálivka se recykluje. Pěstuje se v organickém substrátu, který se po skončení pěstební sezóny kompostuje.

Proti škůdcům se používá biologická ochrana a květy ve sklenících přirozeně opylují čmeláci. „Součástí naší farmy bude i ukázkový skleník, kde rádi všem návštěvníkům ukážeme a podrobně vysvětlíme jak pěstování rajčat a okurek na naší farmě funguje,“ doplňuje Fučík.

Pěstování na Farmě Bezdínek bude šetrné i k životnímu prostředí. Skleníky jsou od počátku zastíněné proti světelnému znečištění. Každodenní život lidí v okolí tak nebude nijak narušen. Teplo pro vytápění dodá společnost ČEZ Teplárenská novým horkovodem z Elektrárny Dětmarovice.

„Využijeme teplo, které by jinak skončilo v chladících věžích elektrárny. Tedy tu energii, kterou dneska elektrárna vyrábí. Nestavíme žádný nový zdroj,“ doplňuje Stodůlka.

NWT stojí za vznikem odbytových družstev OVOZELA na Slovensku a Čerstvě utrženo v Česku, která sdružují pěstitele lokální zeleniny a ovoce.

"Vystupovat na trhu pod společnou značkou s sebou přináší mnoho výhod. Společně můžeme na základě zájmu zákazníků plánovat, co budeme pěstovat, budeme silnější při vyjednávání o podmínkách s obchodními řetězci, budeme lépe nakupovat, dělat efektivnější marketing a společně budeme sdílet zkušenosti při pěstování,“ uvádí Stodůlka.

Foto dne