Gastronomie
14/10/2023 Petr Sobol

Rande pro dva i zelňačka pro prezidenta. Pár z Ostravy dělá cateringy na míru

Foto: Petr Sobol

Ostravský pár už několik let chystá cateringy na klíč. Začínali bez propagace, stále však rostou, získávají nové klienty a sbírají cenné zkušenosti. Dokonce připravovali občerstvení pro prezidenta Petra Pavla během jeho návštěvy moravskoslezské metropole. Co si pro něj připravili?

Ondřej Dubjel společně se svou partnerkou Sabinou Milerovou vede cateringovou společnost, která má klienty (nejen) z celého Moravskoslezského kraje. Dokonce si je najala i prezidentská kancelář.

Ondřej se na ostravské gastronomické scéně pohybuje dlouho, jednou si ale řekl, že je čas postavit se na vlastní nohy a před deseti lety založil cateringovou firmu Passion For Food. Pak se k němu přidala i jeho partnerka „Dělali jsme coffe breaky, malé firemní akce a postupně jsme rostli. Získali jsme klienty, se kterými spolupracujeme dodnes,“ řekl v rozhovoru pro patriotmagazin.cz.

Posunuli jste se za těch deset let hodně dopředu?

S tím, jak jsme rostli, jsme se několikrát stěhovali do větších prostor. Vařili jsme doma, v noci, v malých kuchyňkách, všechno jsme vozili v malých autech. Dnes máme výrobnu ve Frýdku-Místku, provozujeme restauraci Frankie‘s Pub v Ostravě a máme samostatně fungující týmy. Chystáme dvě až tři akce denně.

Cateringových firem je spousta. Čím se nové zákazníky snažíte zaujmout?

Několik let jsme fungovali bez propagace. Měli jsme radost, že nás lidé hledali sami, na akcích, sháněli si na nás kontakty. Poslední dva roky jsme se ale začali více ukazovat, založili jsme si sociální sítě a díky tomu jsme získali další klienty. Základem našeho cateringu ale je, že všechno děláme na míru. Nemáme žádné nabídky, podle kterých jedeme. S každým si chceme sednout, probrat detaily, prostor nebo budget. Podle toho nastavíme catering tak, aby byl perfektní. Zajišťujeme celý raut, servis a veškeré další služby.

Prozradíte nám, s kým spolupracujete?

Hodně nás využívá Ostravská univerzita, MS Tourism nebo Národní zemědělské muzeum, dělali jsme taky VIP cateringy na Pojez festech, na což jsme hodně pyšní. Firem, se kterými spolupracujeme, je spousta. V současné době ovšem kapacity ještě rozšiřujeme.

Jak velký váš tým je?

Máme dva velké týmy. Já mám na starost sezení s klientem, během kterého zjistím, co by chtěl a celé to vymyslíme. Na akcích se pak starám o kuchyň, zázemí, techniku nebo logistiku. Sabča má pod sebou servis a sociální sítě.

Co nesmí chybět na žádném rautu?

Řízečky! Je jedno, jestli chystáme malou oslavu někde za Ostravou, nebo velkou akci v centru města. Bez řízků to zkrátka nejde.

Co chystáte radši – teplé nebo studené rauty?

Děláme všechno, ale já osobně moc rád nedělám studené finger foody. Na ty mám kluky, které je chystají. Já mám rád vaření, když jídlo bublá, když je to teplé. Naše rauty jsou primárně teplé, obsluhované. Pořád se tam něco děje, máme masové dominanty, dranžírovací vyhřívané lampy, pečeme třeba krůty vcelku. Na rautech máme věci, se kterými se dá vyfotit. V zimě frčí masa a teplejší přílohy, v létě zase gril, miniburgery, těstoviny nebo saláty. Taky moc rád pracuji s mořskými plody, přes léto to byly ústřice, mušle nebo tuňák. Na podzim nás čekají i zabíjačky.

Máte se stále kam posouvat?

Rozšířili jsme tým, akcí máme hodně. V našem kraji se pohybují stejní lidé, často se na různé akce vracíme – a proto je důležité, abychom na nich byli každý rok lepší. Vymýšlíme novinky, flambujeme, teď děláme třeba těstoviny v parmazánu, možná přidáme i dusík. Pořád musíme překvapovat.

Rauty jste chystali pro spoustu lidí. Který pro vás byl výjimečný?

Najala si nás prezidentská kancelář. Bylo to krátce po zvolení prezidenta Petra Pavla během jeho návštěvy v Moravskoslezském kraji. V naší péči byl v City Campusu Ostravské univerzity. Když nám z prezidentské kanceláře volali, tak jsem si myslel, že je to vtip.

Ale nebyl. Co jste si pro prezidenta nachystali?

Raut jsme skládali sami. A připravili jsme se na něj. Zjistili jsme, že má rád zelňačku se sušenými švestkami a domácí koláče. A to jsme pro něj nachystali.

A co nějaký nejbláznivější raut? Co se vám vybaví?

Jeden bych měl. Chystali jsme osmichodové menu pro jeden pár na zelené louce. Vezli jsme tam agregáty, malou kuchyňku, celé to bylo krásně nazdobené. Zajímavá byla také příprava piknikových košů pro zahraniční hosty v Komenských sadech.

V našem kraji je spousta zahraničních firem. Mají radši rauty jejich kuchyní, nebo chtějí něco českého?

Zahraniční firmy mají nejradši české rauty. Českou kuchyni milují. Chystáme pro ně svíčkovou, guláše, ale taky třeba buchtičky s krémem nebo šišky s mákem.

Jak velké rauty děláte?

Jsme schopni udělat akci od dvou do zhruba 1500 lidí. Nejvíc jsme jich měli asi 2000. Většina akcí je ale ve stovkách. Tam víme, že si s tím vyhrajeme a že to bude tip top. Obsluhujeme primárně Moravskoslezský kraj, ale jezdíme i do Olomouckého nebo Zlínského, stejně jako na jižní Moravu.

Pozorujete v cateringu nějaké nové trendy?

Hodně teď frčí firemní snídaně. Přijedeme do office housu, uděláme jim tam vejce Benedikt, čerstvé džusy a je to moc fajn. Spíše to jsou takové brunche.

Foto: se souhlasem Passion For Food
Sdílejte článek