Byznys
28/07/2017 Jaroslav Baďura

Restaurace hotelu Jan Maria mění jídelníček. Na stůl jde víc místních surovin v moderní úpravě

Nový šéf kuchyně restaurace ostravského hotelu Jan Maria Tomáš Lalík neztrácí čas. Po třech měsících od svého příchodu kompletně mění jídelníček. A jídla, která se svým týmem zvolil, mají rozhodně styl.

„Chtěli jsme změnu. Na trhu je spousta místních skvělých sezónních surovin, takže by byla škoda je o ně naše hosty ochudit,“ říká Tomáš Lalík.

Ze starého jídelníčku zbyl jen populární tatarák a svíčková na smetaně, jinak je „karta“ zcela nová.

Nový jídelníček obsahuje pět předkrmů, tři polévky, dva druhy salátů a dvě vegetariánská jídla, deset hlavních jídel a tři nové dezerty.

Tomáš Lalík říká, že nový jídelní lístek je rozhodně odvážnější než ten minulý. „Je to pro hosty rozhodně změna k lepšímu, byť pro nás v kuchyni to znamenalo mnoho hodin vylaďování a příprav. Ale teď už vše jede v novém,“ říká šéfkuchař.

Mluví například o tom, že v novém jídelníčku je řada jídel, která jsou náročnější na přípravu. „Jde třeba o křepelku, kterou musíme vykostit, připravit fáš, z kostí uvařit silnou omáčku…“ říká Tomáš Lalík.

Když má šéfkuchař jmenovat vlajkové lodi nového jídelníčku, pak z předkrmů to je marinovaný okoun s červenou řepou a cizrnou, z polévek krém z černého kořene s kroupami a jelítkem a z hlavních jídel divoká kachna, křepelka, jehněčí ossobuco, sumec…

„Máme lokální suroviny z místních farem, více využíváme místní zdroje, zeleninu, myslíme si, že tohle je cesta,“ říká šéfkuchař.

Ohlasy na nové menu jsou zatím pozitivní, hosté oceňují nejen odvahu pustit se do netradičních postupů, ale oblíbili si i degustační menu, které kuchyně rozšířila na dvě.

Sdílejte článek