Gastronomie
09/06/2024 Petr Sobol

Už jste navštívili Radkovnu? Manželé z Bohumína lákají do své restaurace i lidi z Ostravy

Foto: se souhlasem Radkovny

Bohumín leží jen kousek od Ostravy. V nabídce má krásné aquacentrum, velký park, cyklostezky, ale i kvalitní gastronomii. Tu reprezentuje i příjemná Radkovna.

Bohumín je městem, které nabízí zajímavé vyžití. A taky je místem, ve kterém funguje řada kvalitních kaváren či restaurací. Patří mezi ně i Radkovna Grill & Beer Restaurant, která se nachází nedaleko centra města.

Radkovna sídlí v místech, kde dříve bývala restaurace Belfast. Od září roku 2021 ji provozují manželé Milan a Hana Bieli. „V Bohumíně je docela velká konkurence, my ale chceme být nejlepší,“ hlásí. „Zákazníkům se snažíme nabídnout něco víc. Všechno si děláme sami, od housek, přes mletí masa, až po domácí hranolky a dezerty. Kdybychom měli louky, tak na nich chováme i vlastní krávy,“ smějí se.

Podnik si za dobu svého fungování získal řadu stálých hostů. I podle jejich hodnocení se mu daří dobře. „Sami jsme gastroturisté, pro inspiraci často jezdíme do Ostravy. Víme, že Ostravě kvalitou můžeme konkurovat, ceny naopak máme více při zemi, přáli bychom si ale, aby Ostraváci jezdili i za námi. Máme jim totiž co nabídnout,“ říká Hana Biela.

Ostatně, z Ostravy to je do Bohumína kousek i po cyklostezce. A Radkovna nabízí v teplých dnech dvě velké terasy. Přesune se na ně i venkovní kuchyně, ve které se budou připravovat například burgery. „Na začátek jen o víkendech, postupem času i ve všední dny. Venku chystáme i dětský koutek,“ láká hosty Hana.

Ve všední dny má Radkovna otevřeno od 11 hodin, o víkendech otevírá o hodinu později. V průběhu týdne má v nabídce obědová meníčka. „Hodně si dáváme záležet i na platingu, aby jídla hezky vypadala,“ říká Milan Biely, který je v restauraci šéfkuchařem. Jeho žena se zase specializuje na dorty a dezerty, které vyrábí i na zakázku. „Práci si taháme i domů. Pokud se neshodneme, tak máme Itálii, ale oba jedeme naplno,“ dodávají s úsměvem na tváři.

Radkovna byla jedním z prvních bohumínských podniků, který začal čepovat pivo na hladinku. „Bohumíňáci se tomu zpočátku bránili, ale nakonec zjistili, že je to fajn,“ těší manželský pár, který už před lety provozoval bistro v bohumínském parku. Tehdy v něm dělali své první burgery, které mají v nabídce dodnes. Milan připravuje i další masové pokrmy, v nabídce jsou taky saláty nebo pizzy.

Kromě Radkovny Bieli provozují i Central bistro, které se nachází v bezprostřední blízkosti bohumínského vlakového nádraží. „Není to žádné mastné hladové okno, jedná se o rychlé občerstvení na vyšším levelu,“ zdůrazňuje paní Hana, která kromě pizz, burgerů či hot-dogů do bistra láká i na domácí donuty.

V Radkovně se konají také různé akce, oslavy či večírky. „Ještě jsme u nás neměli žádnou svatbu, rozhodně se jim ale nebráníme. Určitě by to bylo moc fajn, takovou svatbu do třiceti lidí bychom zvládli krásně nachystat,“ přiznává Hana, která v podniku tráví spoustu času. Vynaložené úsilí a energie se ale manželskému páru začíná vracet. „Víme, že jídlo v restauraci není v dnešní době levnou záležitostí, proto si dáváme záležet, aby u nás hosté byli maximálně spokojeni. V Bohumíně už se nám povedlo získat dobré jméno a teď bychom se rádi dostali i do podvědomí lidí z okolních měst,“ dodává.

Mimo restaurace a bistra se Bieli zaměřují i na přípravu korýtek. A přemýšlí o dalších novinkách. „Jednu terasu Radkovny bychom rádi zasklili. Měl by to být samostatný salonek s barem, fungoval by jako kavárnička nebo vinotéka. Letos to ještě nebude, ale máme to v plánu,“ dívají se do budoucna manželé.

Foto: se souhlasem Radkovny
Sdílejte článek