Gastronomie
11/06/2023 Petr Sobol

Krásné místo kousek za Ostravou. Z bývalého JZD vznikla vyhledávaná restaurace

V Ostravě se nachází spousta špičkových restaurací, gastronomické zážitky jsou však k dostání i kousek za hranicemi města. Třeba v restauraci Horní Dvůr v Jistebníku.

V červenci to budou dva roky, co byl Horní Dvůr otevřen. Restaurace už tady sice byla vybudována předtím, nikdy ale nebyla v plném provozu a fungovala jen pro účely soukromých akcí.

Dříve v těchto místech stávalo JZD. Byli tady býci, pak se ale objekt zboural a postavil se nový. A teď v něm se svým týmem úřaduje Vojtěch Bernatík, který se v gastronomii pohybuje už řadu let. „Dlouho jsem pracoval jako provozní, ale vždy jsem chtěl mít svou restauraci. A to se mi tady splnilo,“ říká pro patriotmagazin.cz.

Restaurace Horní Dvůr se otevírala během covidu. Doba tehdy byla těžká a nejistá. „Ale nějak jsme přežili. Od té doby stále rosteme a dostáváme se více do povědomí,“ pochvaluje si Bernatík. „V Jistebníku nic podobného není. Myslím, že 95 procent místních obyvatel mělo radost, že jsme tady restauraci otevřeli. Jezdí k nám však také lidé z Ostravy a okolí,“ dodává. Horní Dvůr je zároveň častou zastávkou cyklistů. V jeho těsné blízkosti totiž vede cyklostezka do Bílovce.

Česká kuchyně i burgery

Restaurace vsadila na poctivou českou kuchyni. Návštěvníci si oblíbili místní guláš, divočinu nebo svíčkovou, měli však zájem taky o burgery, a tak je kuchaři přidali do nabídky. „Jídelníček pravidelně měníme, aby si stálí hosté měli pořád z čeho vybírat. Suroviny držíme čerstvé, během teplých měsíců hodně děláme i jídla z grilu nebo saláty,“ přiznává Bernatík.

Kromě toho v restauraci probíhají i řízené degustace rumu nebo prosecca. Od července je v plánu taky venkovní kino. Ostatně, Horní Dvůr nabízí krásný venkovní prostor s posezením, dětským hřištěm a rozlehlou travnatou plochou. Není divu, že si toto místo oblíbili i svatebčané. „Svateb tady máme opravdu hodně. Obřady i hostiny se mohou konat venku, ale také ve vnitřním salonku pro 80 lidí,“ říká majitel podniku.

Na akce s food truckem

Součástí restaurace je taky bowling. „Lákalo by nás i ubytování, ale to je zatím hudba budoucnosti,“ pokračuje Bernatík. Zato aktuálním tématem je pořízení vlastního food trucku. „Rozjíždí se nám akce mimo restauraci, děláme i cateringy, takže bychom s food truckem mohli vyrazit ještě více mezi lidi. Chtěli bychom ho mít už letos,“ prozrazuje šéf restaurace.

Horní Dvůr má otevřeno každý den od 11 hodin, během týdne nabízí i obědová meníčka. A chystá taky jedno červencové narozeninové překvapení. „Uspořádáme menší oslavu. Venku budeme grilovat, k tomu bude hrát kapela. Moc se na to těšíme,“ zve všechny zájemce Bernatík.

Sdílejte článek