Gastronomie
07/10/2023 Petr Sobol

Podnik s dlouhou historií ožívá! Vesnická Hospoda U Máně vsadila na českou kuchyni

Foto: Michal Ripp

Historická hospoda je součástí společenského domu v Řepištích. Má více než stoletou historii, dosud poslední provozovatel tady ale v lednu skončil.

V minulých měsících, během pátků a sobot, v podniku čepovali pivo lidé z místního obecního úřadu, teď se ale hospoda vrací zase do plného provozu. Pod svá křídla ji převzali Michal Ripp a Jaroslav Mašlaň, kteří provozují také Ostravarnu U Jubilejní v Hrabůvce nebo Potrefenou husu v centru Olomouce. „Oslovila nás obec, přihlásili jsme se do výběrového řízení a uspěli jsme,“ řekl Ripp pro patriotmagazin.cz.

Provozování podniku na vesnici je něco jiného než ve velkých městech, Ripp s Mašlaněm se ale nové výzvy nebojí. „Těšíme se,“ vzkázali. U Máně se čepuje Mustang a Černá Barbora. „Kvalitní a dobře ošetřené pivo k hospodě patří. Stejně jako česká kuchyně,“ dodali.

V nabídce jídel nemůže chybět svíčková, kachna, koleno, řízek nebo smažák, do budoucna přibude třeba i guláš. Na výběr jsou i chuťovky k pivu jako je nakládaný hermelín nebo kuřecí křídla. Během týdne tady dělají obědová meníčka, o víkendech budou dělat také akce zaměřené nejen na zahraniční kuchyně.

Svatby, plesy i koncerty

Hospoda U Máně má také dva sály, ve kterých se mohou konat svatby, konference, firemní akce, oslavy, plesy nebo koncerty. „Máme taky velkou zahradu, se kterou si na příští sezonu ještě pohrajeme,“ prozradil Mašlaň.

Podnik s dlouhou historií měl po převratu několik nájemců. Postupně ale chátral, až ho obec nechala v roce 2018 kompletně zrekonstruovat a zmodernizovat. „My už jsme teď nemuseli dělat žádné stavební práce. Nechceme z toho moderní restauraci, ale poctivou hospodu s dobrým pivem a jídlem,“ uvedl Mašlaň.

Hospoda U Máně má otevřeno každý den. V pondělky a úterky od 11 do 15 hodin, ve středy, čtvrtky a neděle od 11 do 21 hodin a v pátky a soboty od 11 do 23 hodin.

Sdílejte článek