Nejnovější zprávy: Helga Čočková. Velký talent z Ostravy měl smůlu kvůli komunistům ​Nemocnice Valašské Meziříčí se pyšní novým počítačovým tomografem či pohodlnějšími postelemi

Společnost

Hygienici prověřili jídelny v domovech důchodců: Výsledek? Málo ryb, moc soli

Nedostatek ryb a rybích výrobků, vysoký podíl soli i menší množství zeleniny a ovoce jsou nejčastějšími nedostatky v jídelníčcích sociálních zařízení pro seniory v Moravskoslezském kraji.

Vyplývá to z výsledků šetření, které v první polovině letošního roku provedli krajští hygienici, kteří se zaměřili na kvalitu stravy poskytované seniorům s dlouhodobým pobytem v zařízeních sociální péče.

„Důvodem byla skutečnost, že senioři patří mezi nejvíce podvýživou ohrožené skupiny obyvatelstva a zajištění správné a nutričně hodnotné stravy může významně ovlivnit kvalitu jejich života,“ řekla krajská hygienička Helena Šebáková.

Z hlediska pestrosti stravy patřily k nejhůře hodnoceným pokrmům snídaně a svačiny. Ukázalo se také, že seniorům jsou nejčastěji podávány studené večeře, a obědy jsou tak jediným teplým pokrmem v průběhu dne. Právě proto se hygienici zvlášť zaměřili na jejich nutriční kvalitu.

Výsledky šetření ukázaly, že zatímco ryby či zeleninové a luštěninové polévky jsou zařazovány nedostatečně, na jídelníčcích je naopak příliš často například vepřové maso nebo uzeniny.

„Uzeniny z hlediska výživy nejsou zcela vhodné pro vyšší obsah tuku, cholesterolu a zejména vysokého podílu soli. Nadměrný příjem soli má negativní vliv na zdraví a může způsobovat hypertenzi, srdečně cévní onemocnění, otoky, rovněž přispívá k obezitě,“ uvedla Šebáková.

Z analýzy navíc vyplynulo, že k dochucování pokrmů se používají hlavně instantní směsi, které mají rovněž vysoký obsah soli. K dalším chybám patřilo i nadměrné používání sladkého pečiva a moučníků nebo nedostatečné množství ovoce a zeleniny. Naopak u pitného režimu si podle průzkumu hygieniků zařízení vedou dobře a klienti mají během celého dne k dispozici dostatek vhodných tekutin.

Na základě provedeného průzkumu hygienici zařízením doporučili například používat k ochucování místo soli bylinky a zelenin, zvýšit konzumaci ryb a drůbeže na úkor vepřového masa a uzenin, zvýšit spotřebu zakysaných mléčných výrobků, zvýšit přísun ovoce a zeleniny či luštěnin nebo omezit sladké pečivo a moučníky jako samostatný pokrm.