Nejnovější zprávy: V Ostravě se dnes testovalo 4567 dětí, pozitivní byly dvě ​Poruba bude mít opět fontánu! V upraveném parku u Domu kultury Poklad

Gastronomie

Jak mají chutnat pravé Velikonoce? Tohle jsou recepty našich babiček

​Letošní velikonoční svátky budou opět stejně jako loni s přísnými protiepidemiologickými omezeními, která se budou snažit udržet lidi doma.

Velikonoční jidáše. Foto: Jiřina a Jaromír Poláškovi

Abychom kvůli tomu nezačali pomalu zapomínat, o čem Velikonoce vůbec jsou, oslovili jsme muzejní badatele Jiřinu a Jaromíra Poláškovy z Frýdku-Místku, kteří dobře vědí, jak vypadaly tyto nejvýznamnější křesťanské svátky dříve, zejména v dobách našich předků.

Ale než se s manžely Poláškovými pustíme do vyprávění o Velikonocích, podívejme se do jejich bohaté sbírky tradičních lidových receptů, které se hodí i pro nadcházející svátky.

Protože k Velikonocům pečení, vaření a pojídání domácích dobrot patří. Zvláště, když lidé musí o těchto svátcích zůstat doma.

Velikonoční koblihy

Připravíme si ½ kg hrubé mouky a 4 dkg droždí. Uděláme kvásek z trošky mouky (asi 20 dkg), 1 ½ hrníčku mléka (0,25 l), přidáme 3 lžíce moučkového cukru, sůl, 7-8 dkg másla, 4 žloutky. Vše utřít, přidáme strouhanou citrónovou kůru a krapet rumu. Plníme domácími povidly (čím hustší, tím lépe). Žlutý pásek na koblize se při smažení nejlépe vytvoří pomocí tenkého prešpánového kancelářského papíru, který spojíme ocelovou kancelářskou sponkou.

Boží milosti

Mouka polohrubá nebo hrubá (2 hrsti), 3-4 žloutky, 3 dkg másla, 2 lžíce rumu, trochu posolit, 2 lžíce smetany nebo plnotučného mléka. Hodně vypracovat, tence vyválet, nakrájet radélkem a vysmažit v tuku. Ještě teplé pocukrovat moučkovým cukrem (může se přidat vanilkový cukr).

Tvarohový biskupský chlebíček

200 g mouky, 1 prášek do pečiva, 200 g Hery, 170 g mletého cukru, 4 vece, 250 g měkkého tvarohu, 100 g rozinek, 100 g vlašských ořechů, 2 lžíce rumu. Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Přidáme tvaroh, rozinky a nakrájené vlašské ořechy a promícháme. Nakonec vmícháme mouku, kterou jsme smíchali s práškem do pečiva, a pevně ušlehaný sníh z bílků. Těsto dáme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme asi 45 minut.

Netradiční makovec

100 g mletého máku, 100 g polohrubé mouky, 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva, 150 g ovesných vloček, 300 g syrové jemně nastrouhané mrkve, 6 lžic pomerančové šťávy, 130 g cukru, 1 vanilkový cukr, 150 g oleje, 4 vejce.

Postup: Ovesné vločky, mrkev, pomerančovou šťávu, mletý mák a mouku promícháme s práškem do pečiva a přidáme moučkový a vanilkový cukr ušlehaný s vejci a olejem. Nalijeme do vymazané formy na bábovku a upečeme. Po vychladnutí rozkrojíme vodorovně na tři části. Dvě spodní pomažeme marmeládou a na ni namažeme ještě pudinkový krém (1 uvařený hustší vanilkový pudink, máslo a cukr). Krémem pomažeme i celý vršek a strany bábovky, nakonec posypeme kokosem.

Rumové kuličky

Připravíme si 80 dkg cukru, 10 dkg kakaa, 4 mleté piškoty, rum dle chuti, rozpustíme 3 1/2 kostky Ceresu – Lukany, přidáme 3 hrsti pomletých vlašských ořechů, 1 menší balení rozinek, které jsme pokrájeli nadrobno a 1 vanilkový cukr. Vypracujeme těsto a vyválíme kuličky, které můžeme podsypat strouhaným kokosem. Necháme přes noc ztuhnout v chladnu. Recept je na 4 dávky kuliček.

Sváteční bramborové knedlíky

1 kg vařených, na strojku rozmačkaných brambor, 250 g krupice, 120 g hrubé mouky, 2 vejce, sůl, 1 1/2 žemle, 150 slaniny. Na vále zpracujeme těsto, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, na které jsme osmahli na kostičky nakrájené žemle. Vytvarujeme šišky, vaříme v utěrce v osolené vodě 15-20 minut.

Hraběnčiny řezy

45 dkg polohrubé mouky, 10 – 15 dkg mletého cukru, 4 žloutky, 1 máslo nebo Heru, prášek do pečiva. Zpracujeme na těsto, čtvrtinu těsta dáme ztuhnout do chladničky. Nahoru na těsto dáme strouhaná jablka (6 větších jablek) nebo reveň (reveň musíme ocukrovat), posypeme ořechy, podle potřeby lehce pocukrujeme. Uděláme sníh z bílků, do něj přidáme 6 rovných polévkových lžic mletého cukru, dáme nahoru, pak se ještě nahoru nastrouhá zbytek chlazeného těsta. Pečeme v dobře vyhřáté troubě, pak teplotu zmírníme.

Papriky plněné zelím

Na 1 kg nakrouhaného zelí přidáme 2 dkg soli, 5 dkg cukru a špetku pepře. Nálev si uděláme z ¾ l vody, ¼ l octa, 2 dkg soli a 3 dkg cukru. Větší dužnaté papriky zbavíme semen, naplníme ochuceným zelím, přiklopíme skrojenými víčky a ovážeme lýkem. Naskládáme do větších patentních sklenic, zalijeme roztokem a sterilujeme při 100°C po dobu 30 minut.

Kančí kýta na šípkové omáčce

Připravíme si 1,5 kg zvěřiny z kýty, 100 g slaniny, 2 dl červeného vína, 120 g šípkové zavařeniny, divoké koření, citrónovou šťávu a kůra, cukr, máslo a mouku na zásmažku. Připravenou zvěřinu naložíme do mořidla na 4 – 8 dní do chladna. Kořenovou zeleninu a cibulku z mořidla zpěníme se slaninou. Přidáme sůl, koření a zvěřinu a podlijeme hovězím vývarem. Za občasného polévání vínem a mořidlem dusíme do změknutí. Maso vyjmeme a nakrájíme. Omáčku zahustíme světlou jíškou, přidáme citrónovou šťávu, dvě lžíce madeirského vína, šípkovou zavařeninu, podle chuti cukr a sůl a povaříme. Přecedíme a nalijeme na maso. Podáváme s bramborovým knedlíkem.

Marmeláda na „rozpíčky“ pro Káju Maříka

1kg prolisovaných zralých bobulí černého bezu svaříme za stálého míchání s 500 g cukru. Pro chuť přidáme citronovou šťávu, rum, nebo skořici. Je možno vařit i jako marmeládu s dostupnými ztužujícími přípravky.

Jarní kůra

Hrst čerstvých mladých kopřiv zalijeme ¼ l vařící vody a necháme 10 minut louhovat. Pijeme denně tři týdny. Po týdenní přestávce můžeme kůru zopakovat.

Šípkový čaj od babičky

Čaj připravujeme nejlépe z celých šípků. Šípky povaříme 5 minut a necháme 12 – 24 hodin louhovat. Přecedíme přes jemné plátýnko a ohřejeme. Povařené šípky přebereme a třetinu nahradíme novými. Takto se čaj neustále obměňuje a je stále chutný a vydatný.

A jeden recept pro ženy, aby se líbily mužům

Jedno nebo dvě jablka, podle velikosti prsů, jemně nastrouháme, prsy obložíme strouhanými jablky a necháme 15 – 20 minut působit. Poté jablka setřeme a na prsy opakovaným mírným poklepem nanášíme nálev z mateřídoušky. Nálev připravíme tak, že 2 polévkové lžíce podrcené byliny nasypeme do studené vody, přivedeme k varu a ihned odstavíme, necháme přikryté 10 minut vyluhovat a přecedíme. Výluh nanášíme vlažný nebo studený a neutíráme.