ROMAN FRENKO
Polévkový král
To, že parta vedená úspěšným ostravským gastronomem Robertem Držkovičem šlape v Bernie's jako hodinky, se nejen v Ostravě dobře ví.
Zkuste přijít bez rezervace na večeři i v běžný všední den - budete mít velké štěstí, když najdete volný stůl. Ale o tom, že podnik na okraji vyhlášené Stodolní ulice dělá i parádní snídaně, se zatím ví spíše jen mezi zasvěcenými.
Vyrazili jsme s fotografem vyzkoušet si, jaké snídaně tady vlastně nabízejí a jaká atmosféra tady ráno panuje.
Foto: Vladimír Pryček
Potkáte tady mladé úspěšné podnikatele i kapitány průmyslu, ranní schůzky si tu dávají ale i kamarádi, co na sebe přes den nemají čas.
"Chodí sem známé tváře už několik let, ale i noví zajímaví hosté. Mísí se to tady pěkně po Ostravsku, jedno ale mají všichni společné: jdou za příjemným prostředím, skvělým jídlem a perfektním servisem," říká bez falešné skromnosti Robert Držkovič, který obvykle už ráno přichází do svého podniku, s hosty se vždy pozdraví a prohodí s nimi pár slov.
Foto: Vladimír Pryček
V Ostravě dnes již existuje řada podniků, kde už od osmi rána a někde i dříve dostanete dobrou snídani, o tom není sebemenších pochyb. V Bernie's ale můžete narazit na opravdové delikatesy vyladěné do nejmenších detailů.
Vyzkoušeli jsme například vejce Benedikt na dva způsoby, míchaná vajíčka s plátky lanýžů, telecí párečky, olivovou ciabattu podávanou s grilovanou toskánskou calsicciou, ze sladkých snídaní rozhodně stojí za zmínku i ochutnání maková mléčná rýže se švestkami a ořechy.
"Když přijdete v pátek, dostanete s sebou na sobotní snídani domů naše domácí vyhlášené koláčky," říká Robert Držkovič.
Foto: Vladimír Pryček
Snídane v Bernie's, to ale naní luxusní zážitek jen pro vyvolené. Chodí sem stále více i mladých lidí či studentů, kteří mají rádi kvalitní gastronomii. Mohou si to dovolit, snídaně tady není dražší než ve srovnatelných podnicích v Ostravě - nasnídáte se pohodlně už za dvě až tři stokoruny.