Nejnovější zprávy: Ostravská talkshow Kafrárna slaví 5 let! Přivítala už 150 hostů Vraťme se k normálnímu životu, vyzývá viroložka Hana Zelená

Gastronomie

Máte letos chuť na změnu? Udělejte si kapra po asijsku podle šéfkuchaře Valíčka!

Máte pocit, že váš vánoční kapr chutná už několik let stejně a chtělo by to změnu?

Foto: Radim Kolibík

Nabízíme vám změnu, kapra po asijsku, jak jej připravil ostravský gastronom David Valíček.

Co budeme potřebovat na večeři pro dvě osoby?

Čtyři sta gramů vykostěného kapra. Tempuru, kterou připravíme ze 150 gramů hladké mouky, 100 gramů kukuřičného škrobu, 250 mililitrů vody a soli.

Dále si připravíme thajskou kokosovou omáčku - potřebujeme na ni červenou kari pastu (jedna kávová lžička), 45 gramů červené cibulky, jednu celou limetku, 50 gramů kokosového oleje, 15 gramů zázvoru, 1 stroužek česneku, rajčatový protlak (jedna polévková lžíce), 1 decilitr kokosového mléka.

Připravíme si také mangový salátek ze 100 gramů čerstvého manga, 50 gramů červené cibule, 60 gramů mrkve, 20 gramů koriandru, 5 gramů chilli, sójová omáčka (tři polévkové lžíce), sezamový olej (jedna polévková lžíce), 45 gramů čerstvé červené papriky, rybí omáčka (jedna kávová lžička.)

"Kapra nakrájíme na dvoucentimetrové pásky a osolíme. V misce si připravíme tempuru (smícháme mouku, škrob, sůl a studenou vodu a 10 minut chladíme). Na pánvi si rozehřejeme olej na 180 stupňů. Plátky ryby obalíme v mouce a následně v tempuře a smažíme z každé strany do lehce zlatova," popisuje přípravu David Valíček.

V rendlíku si rozehřejeme kokosový olej, na kterém restujeme červenou cibulku nakrájenou na plátky. Přidáme nakrájený stroužek česneku, kari pastu, rajčatový protlak, na kostičky nakrájený zázvor, šťávu z limetky a zalijeme kokosovým mlékem. Přidáme sójovou omáčku, rybí omáčku a zavaříme.

"Suroviny na salátek nakrájíme na tenké plátky, přidáme olej, sójovou a rybí omáčku, zamícháme a můžeme servírovat."

Dobrou chuť!

Fotogalerie

Autor: Radim Kolibík