Nejnovější zprávy: Hasiči zachraňovali z cisterny dva dělníky, kteří se uvnitř přiotrávili Před 87 lety začala stavba letiště v Hrabůvce. Fungovalo do roku 1959

Gastronomie

Mistr jedlík snědl v Ostravě přes čtyři kila burrita na posezení

​Tak do tohohle střízlíka byste to určitě neřekli. Jednatřicetiletý Radim Dvořáček z Ostravy váží sedmapadesát kilo, avšak dokáže na posezení sníst klidně čtyři i více kilogramy v podstatě jakéhokoliv jídla.

Foto: Petr Broulík

Říká si Steel Rod Radim a účastní se už pár let soutěží jedlíků v Česku i po celém světě. A ve čtvrtek odpoledne spořádal v mexické restauraci Los Capolitos v centru Ostravy bez přestávky sedm poctivých porcí pokrmu Grande Burrito.

Jídlo vážilo celkem 4,2 kilogramu, snědl ho za sedmatřicet minut a pětadvacet sekund.

Radim Dvořáček alias Steel Rod Radim, což v překladu anglicky znamená „ocelová tyč“ a je narážkou právě na Radimovu postavu, se před čtvrtečním výkonem jako vždy připravoval. Ráno vypil hodně čaje a kávy a samozřejmě nejedl. V mexické restauraci mu kolem čtvrté hodiny odpoledne připravili sedm porcí nejprodávanějšího pokrmu, a aby se mu dobře jedly, servírky mu je rozřízly velkým nožem napůl a úhledně naskládaly na prkénko.

Steel Rod Radim, který je zároveň úspěšný youtuber, si zatím připravil kamery na snímání streamu a kvůli hladkému klouzání jídla do útrob sklenice vody a coly.

Začal svižně, ke konci už odfukoval. Ale dal to!

A pak to začalo. Radim Dvořáček pozdravil své fanoušky a začal jíst. Soustředěně, půlporce „velkého“ burrita do něj padaly jedna za druhou. Jedlík zhruba po půli výkonu začal odfukovat, přesto ho apetit neopouštěl. Jen jednou si jednu půlku burrita polil speciální chilli omáčkou.

„Mohu ještě jednu colu?“ poprosil po asi desáté snězené půlce burrita servírky, které nadšeně sledovaly jeho výkon a točili si ho na mobily. To už však někteří pozorovatelé začali mít o borce i trochu strach, jak na něm byla vidět únava z toho nepřetržitého jezení. Nezkolabuje?

Foto: Petr Broulík

Když se blížil k „cíli“, bylo vidět, že poslední kousky do něho lezou už docela těžce. A když se ho majitel restaurace při posledních kouscích zeptal, zda chce udělat ještě jedno burrito, zakroutil jedlík hlavou. Ostatně zkuste sníst na posezení čtyři kila sytého jídla, plného masa, fazolí a zeleniny.

Avšak nakonec, když se stopky na stole zastavily přesně na hodnotě 37 minut a 25 sekund, mohl Steel Rod Radim z Ostravy vítězoslavně zvednout ruce nad hlavu. Sedm porcí Grande Burrito, z nichž jedna váží asi 600 gramů, je v něm.

Vážil dříve až sto kilo, pak začal jíst zdravě a sportovat

Radim Dvořáček obráží v poslední době mnohé soutěže jedlíků, jen v Ostravě v poslední době žádnou neabsolvoval. „Tak jsem si řekl, že v mezičase a po dlouhé pauze při pandemii zkusím alespoň svým fanouškům, které mám díky YouTube po celém světě, ukázat pár ostravských podniků a oslovil jsem je,“ říká, jak čtvrteční nápad vznikl.

S účastí na soutěžích jedlíků začínal Radim Dvořáček v roce 2015 a byly doby, kdy tento střízlík prý vážil téměř sto kilo.

„Vždycky jsem rád jedl, a dokonce jsem na to běkdy v osmnácti i vypadal. Pak jsem si to začal hlídat, jedl jsem hodně zeleniny, sportoval, jezdil na kole, takže jsem dost shodil,“ líčí Radim Dvořáček.

Jeho rekord je spořádání 202 kusů švestkových knedlíků na Trnkobraní

V pětadvaceti objevil soutěže jedlíků. „Dokážu hodně sníst, při soutěži se někdy hodně přecpu, ale pak si dám vždy menší dietku a trávím to, co na posezení sním, tak dva tři dny. Ty soutěže pak vyvažuju zdravým jídelníčkem. Ale při soutěžích jím skoro všechno, jen více extrémní soutěže, třeba v pojídání ostrých jídel, vynechávám,“ říká muž, jehož osobní rekord je spořádání 202 švestkových knedlíků za hodinu na tradiční soutěži ve Vizovicích na Trnkobraní. Tehdy ty knedlíky, které snědl, vážily kolem šesti kilo.

Ale soutěžil třeba už i v pojídání koláčů nebo hot dogů. Při jedení pečiva si však trochu pomáhá vodou, do které pečivo namáčí, aby natáhlo vodu. Tím se mu totiž mnohem lépe polyká.

„Dokážu sníst i pět šest kilo jídla, záleží na tom, co jím. Na každé jídlo to chce trošku jinou taktiku. Stejně se nejí třeba pizza a hamburgery kde je hodně masa a sýrů, což je syté. Naopak v těch švestkových knedlících jsou švestky, to se jí lehčeji,“ říká Radim Dvořáček a dodává, že na tyto soutěže je třeba mít vytrénovaný žaludek.

Za vítězství v soutěži pojídání pizzy vyhrál tisíc dolarů

„Když jdu na výkon, tak nejím a piju jen kávu, vodu. Vypiju třeba i šest litrů vody najednou za minutu až dvě. To chce ale trénink, já trénuju už roky. Normální žaludek má objem tak jeden a půl litru, ale dá se roztáhnout. Je to totiž sval, a když posilujete, tak se vám svaly taky zvětšují. A já mám třeba objem žaludku šest sedm litrů, ač na to vlastně vůbec nevypadám. Třeba jsem zkoušel i to, kolik sním jogurtu a snědl jsem ho pět a půl kila. A také bramborového salátu jsem snědl za hodinu pět a půl kilo. To vše ale spíše v rámci tréninku,“ říká ostravský nenápadný jedlík. Ale podotýká, že u tužších pokrmů, jako je maso nebo řízky, se nedostane nad čtyři kila. Třeba na Řízkobraní.

Steel Rod Radim je také se svými jedlickými streamy úspěšný na internetu. Na své stránce má i video, které má třicet milionů zhlédnutí. „Je jím video ze soutěže pojídání pizzy v Plzni, kterého se účastnili i soutěžící z Ameriky a celé Evropy. Tam cena čítala tisíc dolarů. Jednou ji vyhrál kolega z Ameriky a druhý rok se povedlo takovou velkou pizzu sníst za deset minut mně,“ usmívá se jedlík. A dodává, že v televizní soutěži Česko Slovensko má talent snědl za pět minut 43 uvařených vajíček a zalil to čtyřmi litry mléka.

Burrito se snadněji jí než pizza a hamburger

Radim Dvořáček se už těší na léto, kdy podobné soutěže dominují různým gastronomicky zaměřeným akcím. „Chtěl bych i do Ameriky. Tady v Evropě moc podobných soutěží není, ale v Americe hodně lidi rádi jí, takže každá druhá restaurace má nějakou podobnou soutěž nebo výzvu, ať už je to pojídání hamburgerů nebo pizzy nebo tahle mexická burrita. Ta bývají šťavnatější a lépe se jí,“ řekl Radim Dvořáček ještě nad „náloží“ jídla před svým čtvrtečním výkonem.

Majitel mexické restaurace Los Capolitos Jan Kapolka řekl, že podobné jedlické výzvy ho baví. „Zvolili jsme takové naše nejběžnější jídlo, které si každý může poskládat sám. Zrovna pro něho jsme burrito nedělali nějak ostré, abychom ho moc netrápili,“ říká s úsměvem majitel restaurace, která sídlí na nové adrese v Českobratrské ulici.

Burrito dostalo svůj název podle balíků, převážených na oslím hřbetě

Kdyby někdo nevěděl, tak burrito je pokrm charakteristický pro mexickou kuchyni, zejména v severní části země. Tvoří ho tortilla, na kterou se umístí náplň a zaroluje do podoby válce, aby se uvnitř drželo teplo a kousky náplně nevypadávaly. Hotové burrito se obvykle ještě zapéká nebo smaží. Náplň burrita tvoří orestované nebo grilované maso, nakrájené na nudličky, a vařené rozmačkané fazole, může se přidat také vařená rýže, kukuřice, rajčata, hlávkový salát nebo strouhaný sýr, k dochucení podle vkusu zákazníka slouží koriandr, chilli paprička, zakysaná smetana nebo omáčky guacamole, salsa a mole poblano.

Pokrm prý podle wikipedie údajně vynalezl v roce 1910 ve městě Ciudad Juárez místní restauratér Juan Mendez. A název Burrito znamená ve španělštině doslova „oslík“, protože jídlo svým tvarem připomíná balíky převážené na oslím hřbetě.