Nejnovější zprávy: Audina vzplála jako pochodeň, hasily ji dvě jednotky Odešel lví král, vzpomínají lidé na oblíbenou šelmu z ostravské zoo

Gastronomie

Ostravar se připojil ke kampani, která má pomoci zavřeným hospodám

Pivovar Ostravar se připojil k celostátní iniciativě Zachraň hospodu, která odstartovala prvního dubna.

Zavřená Ostravarna na Fifejdách. Foto: Ostravar

“Projekt je výzvou k záchraně českých, moravských a slezských hospod, které jsou důležitou součástí české kultury,” říká vrchní sládek pivovaru Ostravar Jan Řehůřek. Provozovatelé hospod na severní Moravě iniciativu vítají.

Jednou z věcí, kterými se naše republika mohla odjakživa pyšnit, byly tuzemské hospody. Po staletí jsou vyhledávaným cílem domácích i zahraničních návštěvníků, kteří v nich ochutnávají vyhlášená česká piva a oceňují kvalitu českého pivovarnictví.

V posledních letech se začala v hospodách a restauracích zvedat také kvalita gastronomie a celý sektor stoupal vzhůru. Hospody a restaurace se staly významným donátorem státního rozpočtu a podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven jen na DPH společně odvedly do státní kasy v roce 2019 téměř 45 miliard korun.

COVID19 má fatální dopad na české hospody

V současné době je všechno jinak. Po přijetí vládních opatření na ochranu před nemocí COVID19 museli podnikatelé v gastronomii své provozovny zavřít a ze dne na den se ocitli bez příjmů.

“Více než 90 % partnerských provozoven na Ostravsku je zavřeno a situace se citelně dotýká i našich značkových restaurací Ostravarna,” potvrzuje aktuální stav vrchní sládek pivovaru Ostravar Jan Řehůřek a dodává: „Proto jsme uvítali, že Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s pivovary a dalšími partnery přichází s iniciativou Zachraň hospodu! A ihned projekt podpořili.“

Je to jednoduché a transparentní. Lidé, kteří chtějí podpořit svou oblíbenou restauraci nebo hospůdku, mohou jít na web www.zachranhospodu.cz, který společně vytvořili iniciátoři projektu.

Tady si koupí voucher na libovolnou konzumaci v konkrétní hospodě, až život vrátí do normálu a hospody obnoví provoz. Pokud tam svůj oblíbený podnik nenajdou, mohou ho samozřejmě nominovat.

Hospodští na severní Moravě a ve Slezsku #ZACHRAŇHOSPODU kvitují

Oslovení provozovatelé značkových hospod Ostravarna na severní Moravě projekt vítají. "Jsem šťastný, že se něco děje. Vážně," říká Tomáš Poloch, který loni na podzim úspěšně otevřel Ostravarnu v Karviné. "Pivovary za námi stojí od začátku. Byly první, které nám přišly na pomoc a my si vážíme každé jejich iniciativy.”

"Když nám štamgasti v rámci projektu #ZACHRAŇHOSPODU pomůžou, budeme samozřejmě neskutečně rádi,” potvrzuje provozovatel Ostravarny U jubilejní v Ostravě Michal Ripp.

Sám se plánuje do projektu zapojit tento týden. V současné situaci to má každý provozovatel hospody těžké. My jsme jednou z mála hospod, která v Ostravě zcela neuzavřela provoz. Vaříme meníčka, dodáváme obědy přes aplikace, které zajišťují rozvoz jídla,” popisuje aktuální situaci Ripp.

Také Tomáš Poloch říká, že se snaží situaci ustát. Už jsme přežili ledacos. A přežijeme i tohle,” míní. Význam projektu #ZACHRAŇHOSPODU vidí v tom, že iniciativa k hostům vysílá jasný signál, že hospody tady pořád jsou a že lidé s nimi mohou i nadále počítat.

"Věřím, že si lidé u nás na zahrádce zase rádi dají čerstvě natočené pivo a něco dobrého na zub. Snad to bude již brzy,” přeje si Tomáš Poloch, provozovatel Ostravaren v Karviné a Na Fifejdách.