Ostravské restaurace se bojí úbytku hostů. Ruší se i předvánoční večírky
Ostravské restaurace zaznamenaly po zpřísnění opatření proti covidu výrazný úbytek hostů a obávají se, že od pondělí, kdy se jako covidový certifikát zřejmě přestanou uznávat negativní testy, počet zákazníků ještě klesne.
Katastrofální je pro restaurace navíc rušení předvánočních večírků, které před pandemií vždy představovaly podstatnou část tržeb. ČTK to řekli provozovatelé restaurací.
Tomáš Adámek z restaurace Stodola v Hrabové řekl, že od 1. listopadu, kdy do restaurací mohou jen lidé s potvrzením o očkování, prodělání nemoci či negativním testu, chodilo na polední menu asi o 40 procent lidí méně. "Večery jsou přes týden vesměs prázdné a teď pravděpodobně lidí ještě ubude. Byl jsem donucen zkusit od příštího týdne rozvoz přes Dáme jídlo. I když jsem to nikdy nechtěl, abych uživil zaměstnance, musíme začít rozvážet," řekl Adámek.
Restauraci teď podle něj trochu pomohly husí hody. "Už jsme tu měli i nějaké večírky, protože lidé se bojí, že se zase zavře, tak to někteří dělali už teď. Ještě máme nějaké naplánované, ale otázka je, jestli to někteří nebudou rušit. Před dvěma třemi lety byl prosinec napráskaný a skoro každý den tady byla nějaká akce, teď je toho málo," řekl Adámek.
Klesající zájem lidí potvrzuje Radovan Koudelka, který v Ostravě provozuje Zámek Zábřeh a hotel City.City s Loft restaurantem. Na příští týden už moc rezervací nemá. Na pravidla, která platila od počátku listopadu, si přitom podle něj lidé celkem rychle zvykli.
"Většinou sami ukazovali doklad bezinfekčnosti. V případě že něco neměli, dávali jsme jim zdarma testy a na místě si je sami provedli. Za necelé tři týdny, co to fungovalo, se stalo třikrát nebo čtyřikrát, že někdo odešel. Teď to bude zas přísnější, takže očekávám další propad," řekl Koudelka.
Zrušené už jsou prakticky téměř všechny firemní akce a večírky. "Firmy to odpískávaly už před dvěma týdny, když začala platit přísnější pravidla, a teď to asi bude pokračovat. Už zůstávají pouze menší rezervace, nějaká rodinná posezení nebo kamarádi," řekl Koudelka.
Podzim je přitom podle něj pro podniky gastronomicky hlavní sezona. "Teď husí hody a martinské víno ještě proběhly celkem dobře, lidé přišli i přes ta přísnější opatření. Ale předvánoční akce nejsou žádné a jenom absence těch firemních akcí, to může být až polovina tržeb," řekl Koudelka.
Provozovatel Minikino kavárny v centru krajského města Lukáš Bulanda řekl, že od zavedení nových opatření a povinnosti kontrolovat hosty klesly tržby asi o třetinu. Od příštího pondělí, kdy asi nebude možné jít do restaurace jen s negativním testem, ale větší úbytek hostů nečeká.
"Jenom kvůli hospodě se stejně asi nikdo nenechal testovat, takže si nemyslím, že by to od pondělí bylo horší, než je teď. Podle našich zkušeností asi 99 procent všech lidí ukazovalo certifikát, že jsou očkovaní," řekl Bulanda.
Horší to je ale s rezervacemi na předvánoční večírky, které představovaly podstatnou část tržeb. "Za 14 dnů to v podstatě muselo vydělat na leden a únor, kdy chodivá lidí méně. Jenže večírky bývají pro 20 i více lidí, a teď je omezený počet lidí u stolu. Vždycky už v polovině listopadu byly exponované dny v prosinci, čili od 10. až do 20., úplně plné. Letos nemáme zatím vůbec nic," řekl kavárník.