ROMAN FRENKO
Polévkový král
Začátek roku 2016 je v Moravskoslezském kraji poznamenán sérií otrav oxidem uhelnatým. Jen během uplynulých deseti dnů museli záchranáři zasahovat u pěti takových případů. Nebezpečným plynem při nich bylo zasaženo celkem jednadvacet osob.
Většina událostí byla způsobena zplodinami z karmy, posádky záchranářů však ošetřovaly i dvě osoby, které se přiotrávily zplodinami hoření z otevřeného krbu. Oxid uhelnatý má letos v našem kraji na svědomí jednu oběť – Magazín PATRIOT informoval zde.
Několik postižených bylo intoxikováno vážně a další středně těžce.
Tři případy během jediného týdne zaznamenali záchranáři na Frýdecko-Místecku, postiženo při nich bylo šest osob. Jednu událost s třinácti zraněnými musely v sobotu 9. ledna řešit záchranáři v Hlučíně (Magazín PATRIOT informoval zde), k poslední došlo o den později v Příboře.
V Příboře záchranáři ošetřovali čtyřiasedmdesátiletého muže, kterého nalezla manželka ležícího v bezvědomí. Při vstupu posádky záchranné služby do chodby rodinného domu začal signalizovat snímač a ukázalo se, že pacient je intoxikován oxidem uhelnatým.
„Zasahujícím záchranářům se jej během poskytování odborné pomoci podařilo přivést k vědomí a po ošetření jej transportovali do ostravské městské nemocnice. Spolu s mužem byla do zdravotnického zařízení přepravena také dvaašedesátiletá žena, její postižení bylo lehčího charakteru,“ uvedl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.
„Tento bezbarvý plyn je bez chuti a zápachu, takže je prakticky nemožné ho lidskými smysly včas zjistit. Dokáže velice rychle způsobit bezvědomí s možnosti trvalého poškození zdraví nebo až smrti. Jeho vazba na krevní hemoglobin je asi 250x silnější než vazba kyslíku a proto stačí malé množství oxidu uhelnatého v místnosti k tomu, aby došlo k těžké otravě.“
Zabránit vzniku nebezpečného plynu lze důslednou péčí o čistotu a funkčnost zařízení – tedy kotle a komínu. „Účinně varovat před nebezpečím otravy pak dokáží speciální senzory a čidla, která lze zakoupit ve specializovaných obchodech a umístit v domácnosti,“ dodává Lukáš Humpl.