Gastronomie
11/12/2021 Jaroslav Baďura

Pohlreichův učedník teď vaří v Beskydech. Vyzkoušeli jsme si ho!

Roman Boček z Ostravy říká, že dostal dobrou školu ve dvou restauracích Zdeňka Pohlreicha, kde čtyři roky získával zkušenosti.

Před několika týdny otevřel Roman Boček s manželkou Lucií ve Frýdlantě nad Ostravicí restauraci s kavárnou RoubenKafe.

Magazín PATRIOT o novém podniku napsal - Vařil u Pohlreicha, teď si otevřel restauraci s kavárnou.

Článek vzbudil velký ohlas, restaurace několik dní praskala ve švech. Po čase jsme si řekli, že se do RoubenKafe vypravíme a kuchyni, o kterou se Roman stará, vaří, ale také udí maso i sýry, vyrábí vlastní paštiky a vymýšlí další pochutiny, vyzkoušíme.

Uvnitř roubenky si připadáme jako ve skanzenu, tohle není interiér "šmrnclý" pár pěknými starožitnými kousky - tady je původní vše, od podlahy přes poctivé dřevěné stoly, kachlová kamna až po strop.

Foto: Vladimír Pryček

A slovo poctivost nás během oběda napadne ještě několikrát. Třeba hned u předkrmu, poctivé paštiky z vepřových líček. Ještěže jsou krajíce chleba teplé, vyvažují tak fakt, že paštika je ztuhlá a potřebuje čas, aby povolila. Ale chutná výborně.

Foto: Jaroslav Baďura

Znalci vědí, že na nejlepší kulajdu v našem kraji se chodí do Sbeerky v Porubě, ale ve Frýdlantě dostává silnou a poctivou konkurenci. Polévka je hustá, smetanová, plná výborných hřibů, nechybí samozřejmě vejce ani brambor a kopr. Za nás by neškodilo ji malinko více okyselit, ale to má každý nastaveno jinak.

Foto: Jaroslav Baďura

Kančí krkovička se smetanovým špenátem a škubánky (které tady dělají k více jídlům a je to moc fajn) jsou vrcholem. Maso se rozpadá, špenát je jemný a škubánky na talíři drží tvar a rozpadnou se až v puse...

Foto: Jaroslav Baďura

Poctivě smetanová je i sladká tečka na závěr, krém oreo z kavárny, o kterou se stará paní Lucie, která dělá i vynikající kremrole a další dobroty.

Foto: Jaroslav Baďura

Ve Frýdlantě nad Ostravicí, kde už hezkých pár let nese vlajku kvalitní gastronomie podnik jménem Imrvére, vzniklo další místo, kam si můžete zajít na výborné jídlo. A vskutku poctivé.

Sdílejte článek