Salon Witová
30 let krásy a vytrvalosti
Rokem 2016 se Ostrava definitivně zařadila mezi města, kam stojí za to zajet na gastronomický výlet. Na síle za poslední roky získaly hlavně trendy restaurace a bistra.
Nejvýraznějším přírůstkem ostravské kulinární scény je bezpochyby Skansen (Zámecká 17). Jestli nějaká restaurace severomoravské metropole přitáhne labužníky z celé republiky, kteří váhali, zda do Ostravy vyrazit na ochutnávací výlet, přesvědčí je právě Skansen.
Když tu avizují skandinávský styl v interiéru i na talíři, můžete se na to spolehnout. Místnosti jsou vybaveny spíš minimalisticky, dominují jim jednoduché tvary a přímočaré barvy.
A stejná adjektiva vás napadají, i když před vámi přistanou jídla. Široké nudle, které výraznou žlutou barvou přiznávají přítomnost žloutků tu dostanete s se ztraceným vejcem a o zbytek chuťové kompozice se postará kombinace lanýžů a lístků růžičkové kapusty.
Poměrně puristické aranžmá se dobře hodí do chladných měsíců, stejně jako četný výběr masitých pokrmů.
Zvěřinový guláš zde ovoní sladkým povidlím i hříbky nasbíranými v nedalekých Beskydech, vepřová kotleta se připravuje z vyzrálého masa a v regionu ji usazuje majoránkové aroma. Pečená zelenina vynikne díky přípravě na dřevěném uhlí a máslové hrušky jsou pečeny v borůvkové zavařenině.
Zajímavé kombinace, propojování nových trendů a lokální tradice, pozorná obsluha a příjemné prostředí dělají ze Skansenu skutečný gastronomický magnet.
Nadějnému nováčkovi na scéně v kvalitě zdatně sekunduje zavedenější Bistro HogoFogo. Poměrně stručné menu se mění podle sezóny a vždycky mě znova dostane, jak precizní je výsledek.
Telecí ossobuco bývá pečené pomalinku a důkladně, takže maso se při pouhém dotyku vidličky rozpadá, burgery zde mají šťavnaté a chuť nezapře kvalitu použitého masa.
Kdo nejí maso, najde na menu vždy něco zajímavého: aktuálně třeba grilovanou parenicu s módní černou čočkou beluga, která má mnohem sofistikovanější chuť než její tradiční hnědá příbuzná.
Přehlédnout by hosté neměli ani sladkou část jídelního lístku: třeba koblížky s karamelem a mascarpone jsou slastnou tečkou za obědem, která na patře doznívá konejšivě dlouho.
Dalším šik místem v centru, kam se mlsní Ostraváci stahují na obědy i večeře, je restaurace Sí v pasáži Vesmír. Kuchař je znova a znova překvapí vynalézavým přístupem k sestavování menu.
To je mixem různých mezinárodních technik i surovin, na jednom listě spolu sousedí francouzské hovězí bourguignon ozvláštněné česnekovým pyré, dýňový hummus s chlebem pita, sečuánské kuře a vepřová panenka s uzenou slaninou a macerovanými švestkami.
Petra Pospěchová