Gastronomie
11/11/2023 Petr Sobol

V ostravském K-TRIU otevřela nová restaurace. Starou jídelnu nahradila česká Brykule

Foto: se souhlasem Brykule

V ostravském Kulturním domě K-TRIO otevřela nová restaurace. Dostala název Brykule a vsadila na českou kuchyni.

Restaurace v K-TRIU v Hrabůvce už v minulosti byla, fungovala (a taky vypadala) ale spíše jako jídelna. Byla v provozu jen během obědů, vydala denní menu a pak otevřela zase až další den.

Během covidu tento podnik své brány definitivně zavřel. Poté to zkoušeli noví nájemci, ti ale v kulturním domě vydrželi jen krátce. Až letos v září otevřela Brykule. „Jedná se o staročeské slovo, které vyjadřuje naše motto – nedělat drahoty,“ prozradil pro patriotmagazin.cz spolumajitel podniku Martin Děček.

Brykule se rozhodla jít cestou tradiční kuchyně. „Jsme restaurace s českou kuchyní, ale chceme se odlišit. Nyní nemáme líčka nebo žebra, jelikož je v dnešní době nabízí leckterá konkurence, ale snažíme se dělat věci jinak a zajímavěji. Kromě svíčkové, kachny nebo kančího děláme třeba smažený sýr připravený v panko strouhance,“ řekl Děček. V nabídce nechybí ani burgery nebo trhané maso s hranolky. „To je naše top chuťovka,“ usmál se spolumajitel.

Snídaně v Brykuli

Jinou cestou se v Brykuli vydali také v nabídce piv. Na čepu totiž mají Budvar 33 nebo budějovický Redix, ale taky piva z minipivovarů, jako jsou Nachmelená opice, HoppyDog nebo Beskydský pivovárek. Nejedná se o konečný výčet, budeme je průběžně měnit podle oblíbenosti u našich zákazníků. Aktuálně se mohou těšit na Svatomartinské pivo, připravené Beskydským pivovárkem,“ dodal Děček.

V Brykuli dělají ve všední dny i několik snídaní, které jsou v nabídce od půl osmé až do 11 hodin. „Měníme je každý druhý týden, používáme čerstvé suroviny. V nejlidnatějším městském obvodu Ostrava-Jih není snídaňová nabídka moc velká, což se snažíme změnit,“ řekl spolumajitel. Místní specialitu, trhané maso v signature briošce Brykule, vám tady však připraví každý den. „Troufnu si říct, že snídaně děláme velmi dobře, navíc za hodně rozumné ceny,“ doplnil Děček. Během obědů pak Brykule připravuje čtyři denní menu – dvě stálá a dvě se střídají. Ve zbytku dne je na výběr z jídelního lístku.

Brykule dělá i cateringy

Restaurace je součástí kulturního centra, se kterým úzce spolupracuje. „V případě zájmu můžeme využít sál až pro 250 osob i salonky. Během akcí provozujeme caffe bar, výdej snídaní, obědů nebo večeří,“ upřesnil spolumajitel Brykule. „A taky se široce zaměřujeme na cateringy. Jsme schopni připravit zajímavý catering na rodinné oslavy, stejně jako umíme obstarat kompletní cateringové služby s obsluhou, nápoji a pestrým výběrem jídla pro stovky zákazníků,“ doplnil Děček.

Nová restaurace má otevřeno každý den. Od pondělí do pátku je v provozu od 7:30 do 21 hodin, v pátky má otevřeno do jedenácté večer. V sobotu je otevřená od 11 do 23 hodin a v neděli od 11 do 20 hodin. „Každé začátky jsou těžké. Myslím si ale, že jsme start zvládli hezky. Lidé začínají vnímat, že tady funguje kvalitní restaurace,“ doplnil Děček.

Podnik během uplynulých měsíců prošel úpravami interiéru a další změny v Brykuli ještě chystají. Místní prostor zvelebili a zpříjemnili. „Lidé to tady měli zafixováno jako jídelnu, což už ale neplatí,“ prohlásil Děček. Výhodou je také poloha – Brykule se nachází jen pár minut od Místecké a Rudné ulice. Dostupnost je výborná, v okolí restaurace je k dispozici dostatek parkovacích míst. Věřím, že zákazníci se k nám budou rádi vracet," uzavřel sympatický restauratér.

Foto: se souhlasem Brykule
Sdílejte článek