Gastronomie
18/07/2019 Tomáš Svoboda

Z Magazínu PATRIOT: Baví mě rozjíždět nové projekty

Jsou to více než tři měsíce, co Richard Mauler otevřel již třetí ostravskou pobočku kaváren CØKAFE. Vznikla v Dolních Vítkovicích a je zatím vůbec největším podnikem v jeho portfoliu.

„Daří se nám nad očekávání, takže otevření nové pobočky hodnotím velmi kladně,“ říká bývalý vynikající volejbalista, který se po skončení kariéry začal věnovat gastronomii. Mezi jeho projekty patří nejen kavárny, ale i restaurace Skoč Do Pole v Ostravě-Porubě.

Nová kavárna v Dolních Vítkovicích je v provozu od dubna. Co vám ukázaly první měsíce?
Po necelých třech měsících můžu říct, že k nám chodí hodně lidí na snídaně a o víkendech, což je možná i tím, že hned vedle nás je trampolínové centrum. Jinak jsem velmi mile překvapený tím, že lidé přicházejí také čistě za námi. Právě to jsem si přál a jsem rád, že to tak dopadlo. Takže zatím je vše super.

Bylo otevření nové pobočky snazší díky zkušenostem, které jste získali v centru a Porubě?
Na pobočku v Dolních Vítkovicích jsme měli o něco více financí, takže jsme nemuseli dělat tolik ústupků. V Porubě i centru jsme ústupků udělali hodně, ale tady ne, za což jsem opravdu rád. Samozřejmě, že samotné zprovoznění nových prostor bylo komplikovanější. Plán jsme měli od podzimu 2017 a původně chtěli otevírat už loni v létě. Nakonec jsme otevřeli letos na jaře.

Jak náročné bylo uvést kavárnu do provozu?
Za každým takovým projektem je spousta plánování, investic, zajištění cash flow a hlavně lidí, kteří v kavárně pracují. Potřebovali jsme dát dohromady všechny profese, sestavit interiér a prostory kompletně vybavit. Máme tady mimo jiné obrovskou pekárnu, tříetážovou kameninovou pec, ve které pečeme vlastní chleba. Taky pražírnu kávy jsme měli nejprve v testovacím provozu, abychom si ověřili napojení na vzduchotechniku i bezpečnost. To všechno zabralo o něco více času.

Proč jste se rozhodli pro vlastní pražírnu?
Vlastní pražírna byla od začátku naším cílem a snem. Bylo nám jasné, že pokud se chceme kávě věnovat, musíme dávat zákazníkům čerstvou kávu praženou přímo u nás. Teď se nám to konečně povedlo. Praženou kávou budeme zásobovat všechny naše pobočky a na prodej budou i balíčky pro zákazníky. Další novinkou je e-shop, kde si lidé objednají předplatné tak, aby čerstvou kávu měli doma každý měsíc nebo co čtrnáct dní. Kromě toho budeme chtít navázat spolupráci i s dalšími kavárnami či restauracemi, kterým můžeme naši kávu dodávat.

Celý rozhovor s Richardem Maulerem si můžete přečíst v novém vydání Magazínu PATRIOT, který přináší exkluzivní a originální reportáže, rozhovory a články z našeho kraje.

Předplatné časopisu nebo jednotlivé vydání lze jednoduše objednat přímo na webu.
Sdílejte článek