Byznys
27/02/2017 Tomáš Svoboda

Byl to nápad dcery, říkají manželé, kteří v Ostravě otevřou první raw cukrárnu

Na úspěch již zavedených raw cukráren fungujících v Praze či Brně chtějí v Ostravě navázat manželé Martina a Martin Miarkovi. Během března v metropoli našeho kraje otevřou vůbec první podnik svého druhu, a to poblíž Nové Karoliny.

On patnáct let podniká v dopravě, ona dříve pracovala ve školství a ve firmě pomáhala s administrativou. Nyní si však manželé Miarkovi role prohodí. Martina bude šéfovat cukrárně a Martin jí jen z počátku vypomůže v jednáních s úřady, organizací a spoustou zařizování.

Dobře ví, že otevřít si vlastní cukrárnu, byl životní sen jeho ženy. „Měla jsem pocit, že jsem nevyužitá a že bych ještě v životě mohla něco dokázat. Do toho dcera Veronika objevila koncept raw cukrárny, který v Ostravě dosud chybí. Manžel nás podpořil, a tak jsme si řekly, že to je přesně pro nás a že to určitě zvládneme,“ říká Martina.

Před realizací svého plánu si v posledních letech dodávala odvahu a ujasňovala představy, jak se jednou bude ve svém podniku věnovat zákazníkům a zlepšovat jim náladu u dobrých zákusků.

Co se skrývá za sladkým tajemstvím?

„Díky nápadu dcery jsme zjistili, že raw dezerty jsou prostě jiné a neskutečně dobré. Nadchly nás natolik, že jsme se rozhodli jejich výrobě věnovat naplno. Pak už šlo jen o to najít v Ostravě vhodný prostor a osvojit si všechny postupy a receptury,“ vysvětluje zakladatelka cukrárny, která bude v pořadí čtvrtou pobočkou značky Sweet secret of raw.

Jde o moderní koncept, který se zaměřuje hlavně na raw dorty z prvotřídních ingrediencí na bázi super zdravých potravin. Manželský pár věří, že se jim podaří zákazníky v Ostravě zaujmout podobně, jako se to povedlo „sesterským“ podnikům v Praze, Brně a Jihlavě.

Ten jejich bude sídlit na Jantarové ulici poblíž obchodního centra Nová Karolina, kde budou mít ve všední dny otevřeno od 8 do 19 hodin, o víkendech začnou o hodinu později.

„Hledali jsme prostory, které by byly jednoduše dostupné všem zájemcům a příznivcům tohoto trendu, ale i lidem, kteří hledají klidné a příjemné prostředí pro kávu a posezení. Karolina se nám jevila jako ideální místo a shodou okolností jsme zde našli i vhodné nebytové prostory,“ pokračuje ve vyprávění Martina.

Všechno bude raw, až na kávu

V nové cukrárně, ve které se na vzdušný nábytek z palet a polštářů usadí přibližně šestnáct lidí, by podle ní měla vládnout klidná a nevtíravá atmosféra. Za nabídkou kvalitních zákusků nebude nijak zaostávat ani tradiční doplněk v podobě kávy, tady konkrétně pražené z kolumbijských zrnek Los Andes.

„Půjde o téměř jedinou položku z menu, která nebude raw. Mléko v kávě ale raw bude, protože k přípravě se chystáme používat naše domácí mandlové. Kakao si hosté mohou objednat z nepraženého kakaa a připravené do 42 stupňů, tedy splňující zásady raw kuchyně,“ dodává Martina.

Kromě raw dortů se budou ve vitrínce její cukrárny pravidelně objevovat také menší dezerty, například kokosové a arašídové kuličky nebo „cupcaky“. Všechny výrobky připravují bez cukru, laktózy a lepku.

Roli „poradkyně“ bude v rodinné cukrárně plnit dcera Veronika, která raw vnímá jako životní styl a v oblasti vegan a super food potravin se dobře vyzná. Ráda tedy zákazníkům poradí, co si vybrat z obchůdku, který se stane součástí cukrárny.

Sdílejte článek