Společnost
02/08/2023 Petr Sobol

Fantazii se meze nekladou. V Ostravě vznikají psí donuty, ochutnat je chtějí i děti

Už jste slyšeli o psích donutech? Našim čtyřnohým parťákům se po nich sbíhají sliny. A někdy nejen jim.

Na začátku příběhu originální ostravské psí pekárny byla fenka Charlie. „Začala jsem pro ni péct zdravé pamlsky. Tehdy ještě nebyly nějak pěkné, ale chutnaly jí. Měla jsem okolo sebe i hodně dalších psů, a tak to šlo dál a dál,“ řekla pro patriotmagazin.cz Tereza Ryšková z Ostravy, která se dostala na trh se značkou Koko Charlie Donut.

Zdravé a krásně vypadající psí pamlsky Tereza peče už osm let. Jejich základem jsou ovesné vločky, zelenina a ručně namleté maso. „Lidé se dívají na složení, všechno je bez éček i dalších přísad. Psům a dětem často dopřejí více než sobě,“ usmála se.

V nabídce má Terka i pamlsky bez masa. „Hodně oblíbené jsou čedárky. „Lidé mi hodně píšou, že je jí společně se psy. Stejně jako vepřové rohlíčky,“ prozradila „psí“ pekařka, která zhruba před rokem začala péct i psí donuty. „Často se inspiruji tím, co jí lidé a co pěkně vypadá. Donuty však vznikly docela náhodou. Vzala jsem skleničku, objela ji nožem, udělala dírku a nevypadalo to špatně,“ připomněla.


Foto: Sára Malá

Donuty peče na takovou teplotu, aby v nich zůstaly zachovány vitaminy. A taky, aby zůstaly pěkně barevné. Například ve žlutých je mrkev s kurkumou, v zelených špenát a v červených řepa. „Na donuty mám i stojan, který přiláká hodně lidí. Když to vidí děti, tak na ně mají chuť. Na první pohled totiž nepoznají, že jsou pro psy,“ řekla Terka, která denně zvládne upéct i 200 donutů. „Záleží na objednávkách a ročním období,“ dodala. Jeden takový psí donut stojí 35 korun.

Tereza dělá vše sama a ručně, ze strojů používá jen mixér. Psí pamlsky nabízí na svém e-shopu, dodává je také do firem, psích hotelů, ukazuje se na akcích nebo výstavách, nově se zaměří i na polský trh a má řadu dalších nápadů. „Už teď dělám etikety na Vánoce, máme vánoční cukroví i pana perníčka. Sezonně peču taky valentýnky pro psy nebo velikonoční zajíčky. O takové věci je vždy veliký zájem,“ prozradila. V jednu dobu zkoušela péct taky pamlsky pro kočky, z toho ale rychle sešlo. „Kočky jsou mlsné. Co jim chutná dneska, už jim nemusí chutnat zítra,“ uzavřela.


Foto: Sára Malá

Sdílejte článek